Grootste stijging aantal nieuwe studenten aan UGent
De Gentse rector Anne De Paepe met de Leuvense rector Rik Torfs bij de opening van het academiejaar aan de Universiteit Gent afgelopen vrijdag. Foto: UGent / Hilde Christiaens
Een week nadat enkele hogescholen eraan begonnen, gaat vandaag in heel Vlaanderen het academiejaar van start. Voor ruim 110.000 uniefstudenten openen de deuren van de aula's zich opnieuw. Aan de Universiteit Gent is het aantal nieuwe bachelorstudenten het sterkst gestegen.

Al voor de derde keer op rij opende de UGent afgelopen vrijdag als eerste universiteit het academiejaar. Vroeger was die eer nog weggelegd voor de KU Leuven. Die trekt vandaag het academiejaar plechtig op gang met de traditionele stoet van tientallen professoren uitgedost in toga.

Door de late start van het academiejaar, dit jaar valt die op 26 september terwijl dat vorig jaar nog op 22 september was, hebben zich heel wat studenten een stuk later ingeschreven dan anders. Zo noteerde de KU Leuven twee weken geleden nog een daling van bijna tien procent. Vandaag hebben ze die achterstand dichtgefietst: het aantal nieuwe bachelorstudenten daalt er nog met amper één procent.

De UAntwerpen strandt op een lichte stijging. Wel zien ze er het aantal Nederlandse studenten met vijftien procent afnemen. Hoe dat precies komt, is voor hen nog niet duidelijk.

Ook aan de Vrije Universiteit Brussel blijft het aantal nieuwe generatiestudenten stabiel.

Recordaantal in Gent

De Gentse rector Anne De Paepe maakte vrijdag nog bekend dat een recordaantal nieuwe bachelorstudenten zich inschreef aan de Universiteit Gent. Dankzij een stijging van vijf procent rondt de UGent daarmee de historische kaap van 7.000 nieuwe studenten. Dat maakt haar de sterkste stijger van alle universiteiten.

De UHasselt ziet het aantal generatiestudenten dan weer fors slinken met vijftien procent. 'De voorbije jaren was er een enorme hype van onze opleidingen kinesitherapie en handelswetenschappen, met heel hoge cijfers tot gevolg. Die hype is nu gaan liggen, met een normaler en werkbaarder niveau als gevolg', merkt Koen Santermans van de Limburgse universiteit op.