Adoptieouders starten crowdfunding voor gestrande ouders in Oeganda
Foto: © Travis Silva

Verschillende adoptieouders starten een crowdfunding voor de Vlaamse kandidaat-adoptiegezinnen die in Oeganda wachten op groen licht om met hun vier kinderen terug te keren. Het gaat om drie gezinnen die al sinds juni in het Afrikaanse land verblijven en die dinsdag te horen kregen dat daar wellicht nog zes weken bijkomen.

De adoptieouders worden geconfronteerd met een totaal van veertien weken onvoorziene kosten, klinkt het bij de initiatiefnemers. Vandaar de poging om via crowdfunding 14.000 euro in te zamelen, legt Lorin Parys, één van de initiatiefnemers, uit.

De drie gezinnen verblijven sinds juni in Oeganda en zitten er sinds 15 juli vast omwille van ‘kafkaïaanse toestanden waar ze zelf geen vat op hebben’, weet Parys. Oorspronkelijk waren er negen gezinnen, maar de zes andere gezinnen konden intussen al terugkeren. Honderd dagen staan met andere woorden al op de teller en daar zullen hoogstwaarschijnlijk nog zes weken bijkomen.

Financieel wordt de situatie dan ook erg benauwd. De meeste ouders hebben volgens Parys onbetaald verlof genomen. Voor ouderschaps- of adoptieverlof komen ze niet in aanmerking, want de kinderen zijn nog niet geadopteerd. De kostprijs voor een dag in Oeganda leven en zorgen voor de kinderen zou 100 euro bedragen, aangevuld met de extra kosten voor geannuleerde vliegtuigtickets, rechtbankkosten en advocaten.

U kan het project hier steunen.