Feit of fictie? Vijf katermythes onder de loep
Foto: rr
De vakantie was lang, de feestjes zijn talrijk en de dorst is groot. De eerste week van het academiejaar is voor velen een fysieke uitputtingsslag. Over hoe je die vicieuze cirkel van nadorst en hoofdpijn vermijdt, doen honderden broodje-aap-verhalen de ronde. Wij nemen vijf van hen onder de loep.

Wijn op bier geeft plezier, bier op wijn geeft venijn

FICTIE

Inderdaad: een eeuwenoud riedeltje dat iedereen kent en nog eens goed klinkt ook. Je zou denken dat er een kern van waarheid in zit. Maar niets is minder waar.

Of je nu eerst bier en dan die verfrissende cocktail drinkt of omgekeerd, het is de hoeveelheid alcohol die je drinkt die zal bepalen of je met een houten kop uit bed zal strompelen of niet.

 

Af en toe een cola of koffie helpt tegen een zware kater

FICTIE

Ook dit houdt weinig steek. Alcohol zorgt ervoor dat je hartslag daalt, je ademhaling vertraagt en je ook moe wordt. Na enkele pintjes of glazen wijn zal je vermoeid zijn waardoor je in theorie iets sneller in bed kan belanden. Als je daarentegen af en toe een cola of een koffie drinkt, krijg je telkens een energieboost waardoor je veel langer zal kunnen doorgaan. Op het einde van de avond dreig je dus langer weg te gaan, meer te drinken, en dus vermoeider en met meer hoofdpijn aan de dag erop te beginnen.

Afwisselen met water helpt dan wel weer natuurlijk.

 

Een goede fond zorgt voor een minder zware kater

FEIT

Voeding heeft inderdaad een invloed op de manier waarop je lichaam alcohol opneemt en afbreekt. Door je maag niet enkel met drank te vullen maar eerst met voedsel, neemt je lichaam de alcohol trager op wat voor een minder zware kater kan zorgen. Al is dat effect ook tijdelijk: eenmaal je maag het avondmaal verwerkt heeft, neemt je lichaam weer even vlug alcohol op als zonder een goede fond

 

Bruin bier en rode wijn zijn beter voor je kater

FICTIE

In bruin bier en rode wijn zitten meer antioxidanten dan in blond bier of witte wijn. Ook in rum, cognac en whiskey is dat het geval. Tot daar het goede nieuws. Want naast antioxidanten zitten er ook heel veel congeners in. 

Die weerhouden je lichaam er dan weer van om snel alcohol af te breken, waardoor je je langer dronken zal voelen. Ook is de kans groter dat je langer last hebt van negatieve gevolgen als misselijkheid en hoofdpijn.

 

Preventief een dafalgan nemen helpt

FICTIE

Toegeven, het klinkt logisch: je verwacht hoofdpijn, dus neem je voor je uitgaat een pijnstiller. Maar toch blijkt dat helemaal geen nut te hebben. Paracetamol werkt gemiddeld drie à vier uur. Dus stel dat je om 18 uur een Dalfagan neemt, dan zal die de dag nadien om 9 uur helemaal geen effect meer hebben.

Integendeel, de combinatie van alcohol en paracetamol verhoogt de kans op permanente leverschade.