Kamikaze Rider: 'Ik ben de eerste vijand van de extremisten'
Foto: BELGA

'Ik ben helemaal geen moslimextremist, ik ben zelfs de eerste vijand van de extremisten.' Dat heeft de 30-jarige Saïd Saouti verklaard op de Brusselse correctionele rechtbank.

De man staat er terecht omdat hij samen met medeverdachte Mohamed Kerai lid zou geweest zijn van een terroristische organisatie, trainingen voor het gebruik van wapens en explosieven zou gegeven hebben en zou geprobeerd hebben terroristen te ronselen. Saouti wordt ook vervolgd voor apologie van het terrorisme omdat hij op zijn Facebook en Youtube profiel verschillende extremistische video’s postte, maar dat was naar eigen zeggen om discussie uit te lokken.

Saouti was één van de stichters van de Brusselse motorclub ‘Kamikaze Riders’, samen met Abdelwafid Elouassaki, wiens twee broers Hakim en Houssein lid waren van Sharia4Belgium en naar Syrië trokken.

Kamikaze Rider: 'Ik ben de eerste vijand van de extremisten'
Foto: Photo News

Saouti en Kerai werden op 27 december opgepakt, nadat de politie op 10 december informatie had gekregen dat het duo een aanslag plande op de Grote Markt van Brussel en op het hoofdcommissariaat van de politie van Brussel op de Kolenmarkt. Het gerechtelijk onderzoek leverde uiteindelijk geen enkele aanwijzing op dat er inderdaad plannen waren voor een aanslag.

Tijdens het onderzoek bleek wel dat Saouti op zijn Facebook en Youtube profielen video’s postte die volgens de rechtbank als extremistisch konden geïnterpreteerd worden.

'Maar ik ben niet extremistisch', verklaarde Saouti. 'Ik was wel wat gefrustreerd door alle amalgamen over moslims en de continue stigmatisering. Ik heb toen een aantal dingen gepost die nu misschien niet meer zou posten maar ik deed het vooral om te tonen waar de extremisten toe in staat waren, niet omdat ik het eens met hen was.'