Pascale Naessens: 'Eet meer vet'
Pascale Naessens Foto: Maarten De Bouw

'Kies in de winkel maar voor de pot volle yoghurt.' Het zijn niet direct woorden die je verwacht te horen uit de mond van Pascale Naessens. Maar bij de voorstelling van haar nieuwe boek ‘Puur Pascale’ was ze zeer duidelijk. 'Lightproducten zijn nergens goed voor.' Experts reageren verdeeld.

'Er heerst een fout idee over gezonde voeding', zegt Pascale Naessens. 'Dat vet slecht is. Terwijl ik net zeg: eet meer vet. Want wat doen mensen? Ze kiezen voor de lightvariant. Producten waar vet uit weg­genomen is. Om er smaak aan te geven voegt de industrie daar dan suiker aan toe. En dat is veel slechter.'

Naessens nam de Nederlandse hoogleraar diabetologie en overgewicht Hanno Pijl mee naar haar boekvoorstelling. 'Niet dat je nu tonnen boter of liters volle melk moet drinken', aldus Pijl. 'Maar als je het met mate gebruikt, is er heus niets fout mee. Vroeger moest je bang zijn voor vet. Recente studies tonen aan dat er helemaal geen verband is tussen verzadigde vetten – die je bijvoorbeeld in boter vindt – en hart- en vaatziekten. Suikers en kool­hydraten, dat zijn ­inderdaad de boosdoeners.' Wel nuanceert hij de term ‘vet’. 'Vette frieten of hamburgers zijn voor de duidelijkheid niet plots gezond. Door vet zeer heet te maken, ontstaan er verbindingen tussen suikers en eiwitten die dan weer slecht zijn voor de bloedvaten.'

Opmerkelijk is wel dat sommige experts die het vaak oneens zijn met Naessens, nu wel haar mening delen. 'Laat me wel eerst duidelijk stellen dat Pascale Naessens een mening is gaan volgen die ik en anderen al langer delen', zegt Theo Niewold, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de KULeuven. 'Ik volg haar dus niet, het is eerder omgekeerd. Maar los daarvan is de slechte naam van vetten inderdaad verdwenen binnen de wetenschap. Al een tijdje zelfs. Er werd bijvoorbeeld lang schande gesproken over Jeroen Meus die alles in boter bakt. Daar is niets schandaligs aan, mits je er geen drie borden van eet.'

Toch geen boter en kaas

Toch staat niet iedereen te juichen. 'We moeten inderdaad vet eten', reageert ­Patrick Mullie, die doctor in de Biomedische Wetenschappen is aan de VUB. 'De Hoge Gezondheidsraad adviseert dat 30 procent van je calorieën vet is. Maar de Belgische bevolking zit bijna aan 40. Hoe kun je dan oproepen om meer vet te eten? En als je dan toch wil zeggen dat vet gezond is, verwijs dan niet naar verzadigde vetten ­zoals die in boter of kaas. Die doen de cholesterol net stijgen. Promoot dan tenminste de onverzadigde vetten die in vette vis of olijfolie zitten. Die doen de cholesterol dalen.'

Al zijn ook die uitspraken opnieuw voor discussie vatbaar. 'Slechte vetten? Die bestaan niet', zegt ­Niewold. 'De basisregel is: spring er verstandig mee om. Wat voor alles het ­geval is. Water is ook niet slecht, tenzij je er in een keer zeven liter van drinkt.'

Pascale Naessens was donderdagavond ook te gast in 'Van Gils & Gasten'. Bekijk het hier: