Stewardess uit iconische foto getuigt: ‘Wie gaf jullie het recht?’
Foto: ISOPIX

Haar kleren gescheurd, een schoen kwijt en een bebloed gezicht. Zo kreeg de wereld de Indiase stewardess Nidhi Chaphekar op 22 maart te zien na de aanslagen op Brussels Airport. Vijf maanden nadat de hel losbarstte, ging France 2 op bezoek bij de vrouw in Bombay.


L'’hôtesse de l'air indienne blessée dans l'attentat de l'aéroport de Zaventem va bien et témoigne

De veertigjarige moeder van twee kinderen zou op 22 maart een vlucht van Jet Airways richting Mumbai begeleiden. Ze had zich net aangemeld op de luchthaven toen het noodlot er toesloeg.

Ze ontsnapte aan de eerste bom, maar toen ze wegvluchtte werd ze alsnog gegrepen door de bom van de tweede terrorist. En die maakte meer verwondingen dan de iconische foto doet vermoeden. Nidhi had brandwonden in haar gezicht, op haar rug, armen, benen en buik.

Nidhi werd lange tijd in een kunstmatige coma gehouden. In mei kon ze terug naar India om verder te herstellen, wat ze nu nog steeds doet.

‘Liefde verspreiden’

De stewardess heeft de draad van haar leven zo goed mogelijk weer opgepikt. Ze denkt er zelfs aan om snel terug te gaan werken. Het enige dat nog doet denken aan de gruwelijke gebeurtenissen, zijn de witte handschoenen om de brandwonden te verbergen.

‘Vandaag heb ik veel liefde voor iedereen’, vertelt Nidhi aan France 2. ‘Mijn leven moet dienen om die liefde te verspreiden. Ik heb mezelf die belofte gedaan. De gebeurtenissen hebben me echt veel veranderd.’

Wanneer ze naar de beelden van 22 maart kijkt, herinnert ze zich de horror levendig. ‘Het was net een warme vuurbal die enorm veel lawaai maakte. Het blies me omver alsof iemand me gekatapulteerd had.’

Voor de terroristen heeft ze ook nog één grote vraag: ‘Wie heeft jullie het recht gegeven om iemands leven te beëindigen in zulke omstandigheden?!’