De Belgische premier wordt ontvoerd. Als hij wil vrijkomen, dan moet hij later op de dag de Amerikaanse president vermoorden in Brussel. Benieuwd? Vanaf 26 oktober speelt 'De Premier', de nieuwe film van Erik Van Looy, in de bioscoop.

Vijf jaar na de opnames voor 'The Loft' stond Erik Van Looy dit jaar weer op een filmset. ‘De Premier is een echte rollercoaster. Een film die James Bond-gewijs omgaat met heel actuele thema’s’, zegt Van Looy.

Het verhaal? De Belgische eerste minister wordt gegijzeld en moet de Amerikaanse president vermoorden. Die president is vrouwelijk, gespeeld door de (bij ons weinig bekende) Britse actrice Saskia Reeves.

‘Recente sfeer’

De hoofdrol is voor Koen De Bouw, in zijn vierde samenwerking met Van Looy. Zijn echtgenote wordt vertolkt door Tine Reymer. Charlotte Vandermeersch is de perswoordvoerster, Stijn van Opstal de chauffeur. Daarnaast zijn o.m. ook Dirk Roofthooft en Wim Willaert in de film te zien. Het scenario werd geschreven door Erik Van Looy en Carl Joos met de medewerking van Robin Pront.

Van Looy kreeg het idee acht jaar geleden op een strandstoel op Tenerife. Hij schreef het scenario met zijn coscenarist van De zaak Alzheimer, Carl Joos. ‘Twee jaar geleden was het scenario af. Toen leek een terroristische aanslag in België weinig waarschijnlijk. We hebben dan ook wat van de recente sfeer toegevoegd’, loste Van Looy eerder.