Balthazar-voormannen kiezen nieuwe wegen
Foto: Anton Coene

Balthazar-voorman Jinte Deprez liet op een festival in Vlieland voor het eerst horen wat zijn sterk geanticipeerde solo-project inhoudt. Hij verraste vriend en vijand met sensuele, eigentijdse R&B.

Op het gereputeerde festival Into The Great Wide Open, op het Waddeneiland Vlieland, stelden zowat alle leden van Balthazar de afgelopen dagen nieuwe solo-projecten voor. De band speelde er immers een van zijn laatste concerten voor hij wat het live-werk betreft een sabbatjaar ingaat. De leden maken daarvan gebruik om elk met eigen projecten uit te pakken.

Vooral naar Jinte Deprez, een van de twee songschrijvers-producers, werd uitgekeken. Onder de naam J.Bernardt speelde Deprez met twee muzikanten van de band Pomrad coole, scherpe R&B-grooves, versierd met warme, donkere gospelzang. Het staat veel verder af van de sound van Balthazar dan het solo-project van collega Maarten Devoldere. Diens debuut onder de naam Warhaus verschijnt vandaag.

Deprez vertelde aan De Standaard dat hij gezocht had naar muziek waarop hij zelf graag danst. Hij citeert Chet Faker als inspiratiebron, maar wilde ook af van zijn gitaar om zich vrijer te kunnen bewegen op het podium, naar een andere inspiratiebron, Doors-zanger Jim Morrison. Het album van J.Bernardt zou in april 2017 moeten verschijnen.

De idee was om nieuw territorium te verkennen dat hem boeit. ‘J. Bernardt moest bestaansrecht hebben los van Balthazar. Ik wilde weg van poprock, omdat ik dat niet meer avontuurlijk vind. En ik hou van de eigentijdse, minimalistische R&B die je met je geest mee invult. Dat is bijna een wetenschap die ik wil onderzoeken.’

In Vlieland stelden ook Maarten Devoldere en Simon Casier hun respectievelijke solo-plaat en solo-project voor. Devoldere gaat met Warhaus op reis in het chanson van de jaren 60, maar met aanstekelijke grooves en veel wilde percussie. Casiers band heet Zimmerman, en hun cd verschijnt op 25 november. In Vlieland speelde hij een ruige set rockmuziek, die grote dynamische verschillen liet horen. Zowel Casier als Devoldere leggen sterk de nadruk op hun teksten, waarin moeilijke relaties centraal staan.

Balthazar had nog een primeur. Donderdagavond speelde de band een deel van zijn repertoire in uitgeklede, akoestische versies met een strijkkwartet. Patricia Vanneste, violiste in de band, arrangeerde een aantal songs naar strijkers toe. Het was voor het eerst dat Balthazar een dergelijke aanpak liet horen.

Balthazar zelf neemt in de loop van het komende jaar wel een nieuw album op. Dat zou moeten uitkomen begin 2018.

Vandaag leest u in De Standaard een reportage over de projecten van Balthazar vanuit Vlieland.