slachtoffer van slechte ouderlijke beslissingen?

Eenheid van het gezin? Dan toch niet altijd

Kun je nationale wetten echt boven mensenrechten stellen? Als de overheid het echt meent met de rechten van het kind, dan zou ze alles moeten doen om de belangen van Djellza te beschermen, schrijft Hans Van Crombrugge.

Het plan om het Kosovaarse meisje Djellza uit te wijzen, is wraakroepend. De cynische verklaring van de regering luidt dat Djellza het slachtoffer is van de slechte beslissingen van haar ouders. Helemaal te gek wordt het als de verantwoordelijken beargumenteren dat ze niet anders kunnen handelen omdat de eenheid van het gezin primeert op het belang van het kind.

Ik meende dat het kind een mens is. Een bijzonder kwetsbare mens die vraagt om bijzondere bescherming. Ik meende dat we daarvoor specifieke kinderrechten hebben, naast mensenrechten. En dat de bescherming van het gezinsleven door de overheid zo’n kinderrecht is.

Ik meende ook dat de rechten van de mens en deze van het kind de universele toetsstenen zijn wanneer we beoordelen of het wettelijke ook het legitieme is. En dat de politieke overheden in een democratie het tot hun plicht rekenen om deze rechten te bewaken en alles doen opdat mensen ook daadwerkelijk van deze rechten kunnen genieten. Ik meende dat de overheid mensen en kinderen moet beschermen tegen mensonwaardige gewoonten en instellen.

Diploma pedagogie

Kennelijk vergis ik me. Blijkbaar is de erkenning van al deze rechten slechts iets dat door de overheid wordt geëist van mensen die naar hier komen om een menswaardig leven op te bouwen voor hun kinderen. Blijkbaar zijn er hogere belangen dan die van de mens en van het kind, waarop de overheid zich kan en moet beroepen. Iemand die de sharia inroept tegen de rechten van de mens en van het kind kan hier geen burger zijn. Maar een overheid die de eigen nationale wetten stelt boven de rechten van de mens, kan zich wel beschouwen als beschermer van onze westerse humane waarden. Tegen een kind dat hier haar vaderland gevonden heeft, zeggen we dat ze eerst en vooral kind van haar vader is en dat zij naar haar vaders land moet terugkeren. Een vader die zijn dochter zou meenemen naar zijn land van herkomst om ze daar uit te huwelijken, beschouwen we daarentegen als een ontvoerder van zijn kind. Ouders die hun kinderen in de strijd willen meenemen naar Syrië, zouden we uit hun ouderlijke macht ontzetten. Tegen deze kinderen zouden we niet zeggen dat ze slachtoffer zijn van de verkeerde beslissingen van hun ouders. Nee, deze kinderen willen we beschermen tegen hun ouders.

In naam van de rechten van het kind zijn we in die gevallen wel bereid de eenheid van het gezin te verbreken. Blijkbaar primeert voor de overheid dan wel het belang van het kind boven de eenheid van het gezin.

Als de overheid geloofwaardig wil zijn wanneer zij zich, tegen religies en culturen met andere waarden beroept, op de rechten van de mens, dan moet ze zichzelf onder het gezag van deze rechten plaatsen. Als de overheid het echt meent met de rechten van het kind, dan zou ze alles moeten doen om ook de belangen van dit meisje te beschermen. Dan zou haar recht op gezinsleven betekenen dat haar ouders hier moeten blijven tot ze volwassen is.

Voor een minister die afstudeerde in de pedagogische wetenschappen, zou het belang van ieder kind heilig moeten zijn.

Tegen een kind dat hier haar vaderland gevonden heeft, zeggen we dat ze eerst en vooral een kind is van haar vader

Sport
 1. Emma Plasschaert als vierde naar medal race in Delta Lloyd Regatta Medemblik
 2. Red Dragons nu ook te sterk voor Israël op weg naar WK
 3. Video Oostende met één been in de finale na zege in Charleroi
 4. Champions League-finale om veiligheidsredenen onder gesloten dak
 5. Caudron en Merckx naar achtste finales in WB driebanden Ho Chi Minh City
 6. Mivis haalt vlot de cut in Czech Challenge golf, Watremez redt het niet
 7. Francken en co dienen klacht in tegen Thaise overname van OHL
 8. Elise Mertens: “Niets te verliezen tegen Gavrilova”
 9. Thomas Pieters bij leiderstrio in BMW PGA Championship
 10. Belgian Cats onderuit tegen Rusland op EK-voorbereidingstoernooi
 11. Mario Been (ex-Genk) heeft nieuwe club op Cyprus
 12. Stijn Vandenbergh mag ziekenhuis twee weken na zware val verlaten
 13. De Greef ziet droom in vervulling gaan op Roland Garros: “Waarom zou ik Gasquet het leven niet zuur kunnen maken?”
 14. Hesbois klimt naar tweede stek op Open golf Clément Ader Paris
 15. Berdych houdt Raonic uit de finale in Lyon
 16. Belgische topkajakkers scoren op openingsdag WB in Szeged
 17. Stan Wawrinka verdedigt titel in Genève tegen Zverev
 18. Boasson Hagen snelt naar zege in eigen land, Van Gestel blijft leider
 19. Française Mladenovic: “Ik ben dé te kloppen vrouw op Roland Garros”
 20. Jonge Red Flames starten EK-kwalificatie met zege