Marc Coucke voorzitter raad van bestuur Mithra
Marc Coucke en ceo Fornieri Foto: BELGA

Marc Coucke, die zijn bedrijf Omega Pharma verkocht in 2014, is benoemd tot nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van het Belgische farmabedrijf Mithra. Dat maakte het Luikse bedrijf vrijdag bekend.

‘Met mijn investeringsbedrijf Alychlo heb ik in verschillende bedrijven geïnvesteerd, vooral in België’, zegt Coucke in een persbericht. ‘Vandaag heb ik beslist een actievere rol te spelen in een van die bedrijven en voorzitter van de raad van bestuur te worden van Mithra. Mithra is een bedrijf met veel potentieel. De financiële strategie en de keuze van de juiste partners zijn beslissende aspecten om waarde te creëren voor de aandeelhouders.’

Mithra kreeg vorige maand groen licht voor een klinische test van zijn anticonceptiepil Estelle in de Verenigde Staten. Estelle moet het vlaggenschip worden van Mithra, in 1999 opgericht als spin-off van de Luikse universiteit. Binnenkort zullen 2.000 Amerikaanse en Canadese testpatiënten de pil, op basis van het natuurlijke hormoon estetrol, gedurende twaalf maanden innemen.

‘Omega Pharma van Wallonië’

Vorig jaar investeerde Marc Coucke ruim 40 miljoen euro in het bedrijf. Daardoor werd hij de belangrijkste aandeelhouder (in juli had hij 16,49 procent) na ceo Fornieri (33,77 procent). Coucke verklaarde toen dat hij geloofde dat Mithra ‘de Omega Pharma van Wallonië’ kan worden.

Vandaag berichtte onze krantdat de overnemer van Omega Pharma Coucke zou beschuldigen van gesjoemel. Volgens de nieuwe eigenaar Perrigo zou jarenlang de boekhouding opgesmukt zijn door onverkochte producten toch als verkocht in te boeken.