‘Met de komst van de zware graafmachines, slinkt de hoop’
Foto: Photo News

'Op plaatsen waar de zware graafmachines worden ingezet, verwachten de reddingswerkers duidelijk niemand meer levend vanonder het puin te halen', vertelt onze redacteur Wouter Woussen vanuit Amatrice, het stadje dat het zwaarst werd getroffen door de aarbeving in Italië. 215 mensen werden ondertussen levend vanonder het puin gehaald, 241 mensen kwamen al om. Dat cijfer zal de komende uren ongetwijfeld nog toenemen.

De hoofdstraat van Amatrice is volledig afgesloten. Families van vermisten staan achter een politielint te wachten. De meesten hebben net geluncht en komen nu met mondjesmaat toe in de hoop al meer informatie te krijgen over de mensen die nog altijd vermist zijn.

Kennissen roepen elkaar op straat ook toe, altijd volgens hetzelfde stramien: eerst de naam, gevolgd door de vraag of ze oké zijn. Daarna het onvermijdelijke vervolg: of er directe familie of bekenden onder de slachtoffers zijn. Het antwoord wordt vaker wel dan niet positief beantwoord.

Nog zeker honderd vermisten

De sfeer wordt grimmiger. Het officiële dodental staat donderdagmiddag op 241. Een verdubbeling ten opzichte van de 120 die Italiaans premier Matteo Renzi vannacht communiceerde. Donderdagochtend spraken lokale bewoners ook van nog ongeveer honderd vermisten. De cijfers kunnen alleen stijgen en komen ongetwijfeld uit boven de 309 doden na de aardbeving in L’Aquila in 2009.

Het bergdorpje blijkt ook moeilijk bereikbaar. Er is maar een brug berijdbaar, de Ponte a Tre Occhi, maar ook daar zijn twee barsten zichtbaar. Alle slachtoffers, levend of dood, vertrekken per helicopter. Een dame van het Rode Kruis had er vandaag geen levende meer gezien. De civiele bescherming maakt avondeten voor de bewoners.

Brandweerlui uit de heel wijde omgeving zijn actief in Amatrice. Sinds enkele uren zijn zware machines actief op plaatsen waar geen hoop meer is voor overlevenden. Hondenbrigades zijn actief aan de slag om lijken te bergen.

Vanmorgen liet minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) weten dat België bereid is een B-Fast-team te sturen. Na de ochtendvergadering bleek België nog geen vraag te hebben ontvangen vanuit Italië.