Tom Van Asbroeck sprint naar ritzege in Ronde van Poitou-Charentes
Foto: Photo News

Tom Van Asbroeck (LottoNL-Jumbo) heeft woensdag de tweede etappe in de Ronde van Poitou-Charentes (Fra/2.1) op zijn naam geschreven.

De 26-jarige Van Asbroeck was na 179,8 kilometer tussen La Rochelle en Niort in een sprint sneller dan de Italianen Manuel Belletti (Wilier-Southeast) en Marco Benfatto (Androni Giocattoli). Roy Jans (Wanty-Groupe Gobert) eindigde op de zesde plaats.

Al meteen na de start in La Rochelle vormde zich een kopgroep met vier renners: Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Vital Concept), Thierry Hupond (Delko-Marseille-Provence-KTM), Felix Pouilly (Roubaix Lille Métropole) en onze landgenoot Sander Helven (Topsport Vlaanderen-Baloise). Al heel snel liep de bonus van het kwartet op tot 4:30, waarna Cofidis, voor sprinter Bouhanni die de openingsrit won op dinsdag, het welletjes vond en de koers in handen nam.

Op 50 km van het eind telden ze nog 1:20 voorsprong en toen Direct Energie ook nog een handje toestak in de achtervolging ging het snel. Evenwel niet snel genoeg voor Alexis Gougeard (AG2R), ook dinsdag al actief in de slotfase van de etappe, die een tegenaanval opzette en nog het gezelschap kreeg van Yonder Godoy (Willier-Southeast). De kloof met de vluchters werd gedicht, ook Pierre Gouault (HP BTP-Auber 93) sloot nog aan, maar met slechts 20 seconden bonus werd het een moeilijke opdracht en op 10 kilometer van het eind kregen we een hergroepering. Ondanks nog een late uitval van Patrick Gretsch (AG2R) en Francisco Ventoso (Movistar) werd het alsnog een massasprint. Die werd ontsierd door een massale valpartij, zo lag Bouhanni er bij, en was het Van Asbroeck die mocht juichen.

Voor de Oost-Vlaming, die in 2015 overkwam van Topsport Vlaanderen-Baloise, is het zijn eerste overwinning in het truitje van LottoNL-Jumbo. Hij neemt ook de leiderstrui over van Bouhanni. Het was trouwens al van 29 juli 2014 geleden dat Van Asbroeck nog eens mocht juichen. Toen won hij een rit in de Ronde van Wallonië.