Gewapende mannen hebben woensdagavond de Amerikaanse universiteit in de Afghaanse hoofdstad Kaboel aangevallen. Er werden zware explosies en geweerschoten gehoord. Dertien mensen kwamen om bij de aanval, waaronder zeven studenten, melden politiebronnen.

Twee aanvallers zijn door de veiligheidsdiensten doodgeschoten, bijna tien uur nadat de aanval woensdagavond begon met een explosie. De aanval is volledig afgelopen, meldt de politie. Bij de doden zijn ook drie politieagenten en drie bewakers. 35 studenten en 9 agenten raakten gewond, ongeveer 750 studenten en personeelsleden van de universiteit werden bevrijd, verklaarde politiechef Abdul Rahman Rahimi aan de Britse omroep BBC.

Geen enkele beweging heeft voorlopig de aanval opgeëist.

Het Witte Huis volgde de situatie van zeer nabij op. Troepen van de door de Verenigde Staten geleide coalitie in het land namen deel aan de bevrijdingsoperatie.

'Studenten gewond bij ontsnappingspoging'

'Veel studenten sprongen vanop de tweede verdieping, sommigen braken hun benen en anderen liepen hoofdwonden op in hun poging om te ontsnappen', vertelde Abdullah Fahimi, een ontsnapte student, aan persagentschap Reuters. Hij sprong zelf ook en blesseerde daarbij zijn enkel. 

'We zaten in de klas toen we een luide ontploffing hoorden, gevolgd door geweervuur', deed Fahimi zijn relaas. 'Het was zeer dichtbij. Sommige studenten weenden, anderen begonnen te gillen.'

'We zitten vast'

Student Ahmad Shaheer vertelde eerder telefonisch aan persbureau Reuters dat hij opgesloten zit in de universiteit. 'We zitten vast in de klaslokalen en er zijn explosies en geweerschoten te horen.'

Ahmad Mukthar vertelde aan de BBC dat hij ongeveer 100 meter van de hoofdingang van de universiteit was toen hij verschillende schoten en een enorme ontploffing hoorde. 'De explosie creëerde zoveel licht dat de hele omgeving oplichtte. Daarna volgden nog meer schoten op de campus en hoorde ik studenten roepen', aldus Mukthar.

De bekende Afghaanse fotograaf Maasoud Hossaini schreef op Twitter dat gewapende talibanstrijders het universiteitsgebouw waren binnengedrongen en dat er werd geschoten. De fotograaf bevond zich in het gebouw.

Tweede aanval op universiteit

Het is niet de eerste keer dat de universiteit geviseerd wordt. Op 7 augustus werden een Amerikaanse en een Australische leraar ontvoerd langs de weg vlakbij het gebouw. Zij zijn nog steeds niet teruggevonden.