Taxichauffeurs boos: “F1-piloot Stoffel Vandoorne laat zich voor kar van Uber spannen”
Foto: Photo News

De nationale groepering van taxiondernemingen G.T.L. reageert misnoegd op de aankondiging dat de Belgische McLaren Honda F1-reservepiloot Stoffel Vandoorne Uber-gebruikers in Brussel woensdagavond de kans biedt om een autorit te maken met hem als chauffeur in een McLaren 570S. “Na de Responsible Young Drivers is het nu aan Stoffel Vandoorne om voor de kar van Uber gespannen te worden. Uber probeert zich daarmee een respectabel imago bij elkaar te kopen, maar blijft zijn eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid ontwijken”, hekelt de taxisector.

Dat Vandoorne in Brussel gaat rondrijden om mensen attent te maken op de gevaren van alcohol achter het stuur, “daar is niks mis mee”, aldus G.T.L.. “De taxisector draagt al jaren haar steentje bij door de BOB-campagnes te steunen. Het wordt echter bijzonder cynisch als de boodschap uitgaat van een multinational die overal ter wereld de wetten met betrekking tot betaald vervoer van personen aan zijn laars lapt en zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid uit de weg gaat, zowel op het vlak van taxiwetgeving, veiligheid van de klant, arbeidswetgeving als op het vlak van fiscaliteit.”

Volgens G.T.L. zorgt het principe van “surge pricing” (waarbij de prijs van een rit evolueert in functie van vraag en aanbod) bij Uber er bovendien net voor dat klanten tijdens feestavonden wanneer ze graag een glas drinken, zich blauw betalen aan een Uber-rit. “Deze actie kan je dan ook enkel beschouwen als een zoveelste ‘white washing’ van illegale en oneerlijke praktijken”, klinkt het.

Uber-gebruikers kunnen via de app vanaf 18.30 uur een rit aanvragen met Vandoorne. Dat heeft Vandoorne woensdagmiddag aangekondigd via Twitter.