Eric Goens geeft unieke inkijk bij politie Molenbeek na aanslagen 22/03
Foto: Lieven Van Assche

Op de commerciële zender VIER is vanaf dinsdag een zevendelige docureeks te zien waarin televisiemaker Eric Goens op pad trekt met de agenten van de politiezone Brussel-West. In “Niveau 4” volgt Goens inspecteurs van alle divisies van het korps dat Molenbeek moeten vrijwaren van onder meer drugsdealers en geradicaliseerden. “Het is de eerste keer dat iemand zo’n inkijk heeft gekregen”, klinkt het.

“Niveau 4” schetst een grauw en ontnuchterend beeld van het korps dat Molenbeek moet opkuisen, na de aanslagen van 22 maart. Daarbij komen zowel het werkplezier als de frustraties van de inspecteurs in beeld, wanneer een onderzoeksrechter bijvoorbeeld weer een verdachte vrijlaat nadat die al voor de tiende keer op korte tijd werd opgepakt.

De kiem voor de reeks werd al gelegd tijdens de opnames van “Molenbeek”, de serie die Goens er draaide voor de openbare omroep in de nasleep van de aanslagen in Parijs. Daarbij kon hij het korps al een tiental dagen volgen. “Maar ik voelde gewoon dat er meer in zat. Sinds de aanslagen in Parijs en zelfs na die van Brussel is er niets veranderd”, zegt Goens bij de voorstellingen van zijn nieuwe docureeks. “Ik had niet verwacht dat de situatie zo hopeloos was.”

Met de reeks willen Goens en de agenten het beeld bijstellen dat veel Belgen en ook veel beleidsmakers van de politie in Molenbeek hebben en hopelijk daarmee ook verandering teweegbrengen. “Bij het maken van deze reeks stelde ik mij geregeld de vraag waarom er niets wordt veranderd”, zegt Goens. “Ik hoop dat de serie een juist en objectief beeld, daarom niet noodzakelijk een positief beeld, kan geven aan de kijkers over de situatie op het terrein”, aldus korpschef Johan De Becker.

“Niveau 4” is vanaf 30 augustus iedere dinsdag om 21.35 uur te zien na “De Rechtbank” op VIER.