René Weiler: “Anderlecht ondergaat te veel veranderingen, dat is schadelijk voor het team”
Foto: BELGA

Anderlecht-coach René Weiler snakt naar het einde van de zomermercato. De voorbije weken was het bij Paars-Wit behoorlijk druk op transfergebied - zowel inkomend als uitgaand - en ook de komende week zal dat niet anders zijn. “Het is erg moeilijk om automatismen te kweken”, stelde de Zwitser een dag voor de terugwedstrijd in de vierde en laatste voorronde van de Europa League tegen Slavia Praag.

Weiler hoopt dat hij snel over een iets afgelijndere kern kan beschikken. “We ondergaan te veel veranderingen, het is moeilijk om automatismen op te bouwen. Dat stoort me, maar het is vooral schadelijk voor het team. We gaan (de geschorste) Kara zeker missen tegen Praag, maar gaan ook Dennis Praet missen (die naar Sampdoria vertrokken is). We zijn Steven Defour en Praet kwijt en hebben versterking nodig op het middenveld”, klonk het bij Weiler.

De Brusselse T1 had het ook over de in ongenade gevallen Italiaanse spits Stefano Okaka, met wie hij enkele weken geleden clashte. “Ik denk dat Okaka ons gaat verlaten en dat zou een voordeel zijn voor iedereen”. Over Idrissa Sylla, die dicht bij een transfer naar Wolverhampton zou staan, zei de Zwitser dat hij dacht dat de spits wilde blijven. “Hij voelt zich nog erg betrokken bij de ploeg maar ik weet niet wat er allemaal in de coulissen speelt. Als hij vertrekt, hebben we absoluut nog een nieuwe aanvaller nodig. Ik heb het gevoel dat we op de goede weg zijn, maar we hebben nog meer tijd nodig om vooruitgang te boeken. Nu gaat het te veel over het extrasportieve, we moeten over de ploeg en over het voetbal praten.”

“Ik stel mijn sterkste team op tegen Slavia Praag”

Anderlecht ontvangt donderdag in de terugwedstrijd van de vierde en laatste voorronde van de Europa League het Tsjechische Slavia Praag. Paars-Wit staat na de 0-3 zege uit de heenmatch al met anderhalf been in de groepsfase. Weiler duldt echter geen verslapping en verwacht een goede prestatie van zijn elftal. “We spelen thuis voor ons eigen publiek en moeten er een goede wedstrijd van maken, winnen en ons kwalificeren”, stelde de Zwitser. “Toch moeten we opletten, want er zijn geen makkelijke wedstrijden. Zij zullen risico’s nemen en wij moeten aandachtig zijn”.

Weiler is tegen Slavia niet meteen van plan om te roteren. “Het is altijd lastig om een Europese match winnend af te sluiten. Als dat kan, stel ik mijn sterkste team op. Ik ben tevreden met de manier waarop de groep evolueert, de sfeer is goed”, klonk het bij de Brusselse T1.

Of Weiler Dennis Appiah aan de aftrap brengt, is nog niet bekend. De van Caen overgekomen Ghanese rechterflankverdediger ontbrak zondag nog in het duel tegen Eupen omwille van een lichte blessure die hij in Praag had opgelopen. “Ik ben nog geen 100 procent en test vandaag op training. Als ik in staat ben om te spelen, houd ik me uiteraard klaar”, aldus Appiah, die van mening is dat er nog ruimte voor verbetering is in de Paars-Witte defensie. “We krijgen nog te veel doelpunten tegen, maar ik ben ervan overtuigd dat die stabiliteit er komt”, aldus de 24-jarige Ghanees. Naast Appiah is overigens ook zijn landgenoot Frank Acheampong onzeker, ook hij test woensdag.