Al 46 IS-militanten gedood in Syrië met steun van Turkije
Foto: REUTERS

Woensdagochtend staken een tiental Turkse tanks de grens over in Noord-Syrië. Turkije wil zo Islamitische Staat (IS) uit de regio verdrijven. Syrische rebellen konden met de steun van Turkije vier steden heroveren op IS rond de stad Jarablus. Volgens het Turkse mediabedrijf Dogan werden al 46 IS-militanten gedood.

Militaire bronnen vertelden woensdagochtend aan de Turkse media dat 70 doelwitten in de Jarablus-regio vernield werden door artillerie- en raketaanvallen. Ook zou het Turkse leger twaalf luchtaanvallen hebben uitgevoerd. Dat deed het met steun van de internationale coalitie tegen IS onder de naam 'Schild van de Eufraat'.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verklaarde woensdagochtend dat de operatie startte omstreeks 03.00 uur Belgische tijd. Het wil zowel IS als de Syrisch-Koerdische YPG uitschakelen. Volgens BBC-reporters ter plaatse staan de Koerden klaar aan de grens om de leegte die IS zou achterlaten, te vullen met een autonoom opgerichte staat. Dat wil Erdogan dus vermijden, door ook de Koerdische troepen aan te vallen.

Syrische rebellengroepen die gesteund worden door Turkije slaagden er eerst in een stadje ongeveer drie kilometer buiten Jarablus opnieuw te veroveren op IS, meldde de Turkse staatsomroep TRT Haber. Na de middag volgden nog drie andere steden. Op beelden zijn explosies te zien in Jarablus.

'Doen wat nodig is'

'We hebben geen andere intentie dan de bevolking van Syrië te helpen', zei Erdogan. 'Turkije is vandaag een veiligere, sterkere en hoopvollere plaats geworden dan na de mislukte coup van 15 juli. Nu willen we Syrië helpen zijn territoriale integriteit terug te krijgen. We zullen het heft in eigen handen nemen om Syrië te beschermen.'

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu voegde daar later nog aan toe dat de Syrisch-Koerdische milities terug ten oosten van de Eufraat moeten trekken. Anders zal Turkije 'doen wat nodig is'. 

Saleh Muslim, leider van de Koerdische PYD, tweette daarop dat Turkije een 'moeras' in Syrië binnenvalt en dat ze net zoals IS zullen worden verslagen.

'De Turkse interventie in Syrië is een daad van onverholen agressie en het resultaat van een afspraak tussen de Iraanse en de Syrische overheid', reageerde een woordvoerder van de Syrisch-Koerdische YPG (een gewapende fractie van de PYD). 'De vraag van Turkije om ons terug te trekken ten oosten van de Eufraat kan alleen door de Syrische Democratische Strijdkrachten beantwoord worden.' De Koerden maken het grootste deel (ongeveer 60 procent) uit van de Syrische Democratische Strijdkrachten dat onder de coalitie tegen IS valt.