De 5 beste films van de week
Mungau Dain & Marie Wawa - Tanna Foto: rr
Van oorlog word je rijk (‘War dogs’), van liefde word je blind (‘Tanna’) en van gewapende overvallen kom je klaar (‘Kiki’). De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Toni Erdmann

Iedereen in zijn blootje.


Een vader zoekt toenadering tot zijn dochter, die zichzelf verliest in een carrière bij een Duits oliebedrijf in Roemenië. De flauwe plezante papa zet daarvoor alle idiote mopjes in die hij kan bedenken. Dat leidt tot even geestige als pijnlijke situaties en tot slot een ontroerend drama. De Duitse regisseuse Maren Ade gaat verder waar anderen stoppen en schenkt ons zo de beste komedie van het jaar. Zelden zo gelachen in het Duits. Ganz toll!

naar de recensie >
een interview met regisseur Maren Ade >

2

The red turtle

Een eiland van verstilde poëzie.


De legendarische Japanse animatiestudio Ghibli vroeg de Nederlander Michael Dudok de Wit om zijn eerste langspeelfilm te maken. 'The red turtle', over een man die aanspoelt op een onbewoond eiland, is ontroerend mooi en fascinerend mysterieus. Het is heerlijk drijven in deze rustige schoonheid. Trakteer jezelf op vakantie uit dit hectische bestaan en stuur ons een kaartje.

naar de recensie >
een interview met regisseur Michael Dudok de Wit >

3

Kiki, el amor se hace

Sappige Spaanse sekskomedie.


Seks is grappig, bizarre seks is nog grappiger. Deze erotische komedie verkent uitzonderlijke fetisjen zoals dendrofilie (opgewonden raken van bomen), harpaxofilie (opgewonden raken van gewapende overvallen) en somnofilie (opgewonden raken van een slapende partner). De Spaanse regisseur Paco León schildert de meest extravagante fantasieën in hevige tinten – en geen enkele is grijs. Opwindende soundtrack ook.

naar de recensie >

4

War dogs

De oorlog in Afghanistan: één groot feest.


De dikke en de dunne, Gaston en Leo, Bert en Ernie: komische duo’s komen in alle vormen en maten. Maar twee wapenhandelaars: dat is nieuw. Nochtans hebben Efraim Diveroli en David Packouz wel degelijk echt bestaan: de twintigers werden miljonair dankzij de oorlog in Afghanistan. Regisseur Todd Phillips (‘The hangover’) zet het waargebeurde maar hallucinante verhaal dik in de verf, terwijl Miles Teller en vooral Jonah Hill voluit gaan in hun rol. Cynisme troef: de een zijn dood is de ander zijn brood, zijn lijntje coke en zijn penthouse.

naar de recensie >

5

Tanna

‘Romeo en Julia’ in het Aards Paradijs.


Tanna is een eilandje in de paradijselijke archipel Vanuatu, ten oosten van Australië. De bewoners, de Yakel, houden vast aan hun traditionele cultuur van de kastom. Twee Australische regisseurs gingen bij hen wonen om samen met hen deze fictiefilm op te nemen over een jong koppeltje dat ingaat tegen de wil van de ouders en het gezag. De wondermooie fotografie neemt je mee op reis naar de andere kant van de wereld.

naar de recensie >
een interview met de makers >