Kandidaat-voorzitter Villar: “UEFA is gezond”
Angel Maria Villar en Lionel Messi Foto: Photo News

De Europese voetbalbond verkeert in blakende gezondheid. Dat schrijft Angel Maria Villar in zijn manifest voor zijn verkiezing als voorzitter van de UEFA. De preses van de Spaanse voetbalbond is een van de drie kandidaten om de wegens corruptie geschorste Fransman Michel Platini op te volgen. De andere twee zijn KNVB-voorzitter Michael van Praag en de Sloveen Aleksander Ceferin.

Villar belooft meer transparantie en democratie in het bestuur, wil voetbal verder blijven ontwikkelen en promoten en de sport beschermen tegen doping en matchfixing. Algemene doelen waarmee Villar zich niet bijzonder onderscheidt.

De Spanjaard benadrukt vooral dat het goed gaat met de UEFA en dat hij daar een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd. De 66-jarige Villar schrijft dat niet zonder reden, hij zit al sinds 1992 in het dagelijks bestuur van de UEFA en is sinds 2000 vicevoorzitter. Hij heeft ook de taken van Platini waargenomen sinds diens vertrek.

KNVB-voorzitter Van Praag stelde zich in mei als eerste kandidaat, nadat de geschorste Platini zijn functie had neergelegd. Een maand later kwam daar Ceferin bij. De voorzitter van de Sloveense bond beweerde toen al de steun te hebben van dertien landen. Hij zou ook zijn aangeprezen door FIFA-voorzitter Gianni Infantino. De Spaanse bondsvoorzitter Villar stelde zich als laatste kandidaat.

De 55 leden van de Europese bond kiezen op 14 september in Athene een nieuwe voorman.