Noord-Korea schiet ballistische raket af vanop onderzeeër
Foto: REUTERS

Noord-Korea heeft woensdag een ballistische raket afgevuurd vanop een onderzeeër die voor de oostkust lag. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap op gezag van de Zuid-Koreaanse generale staf.

De Japanse premier Shinzo Abe verklaarde dat de raket die Noord-Korea woensdagochtend afvuurde in de Japanse luchtverdedigingsidentificatiezone terechtkwam. Volgens Abe, die de lancering met klem veroordeelde, is het de eerste keer dat dat gebeurt. 

'Het is de eerste dat een raket van Noord-Korea vanop een onderzeeër terechtkomt in de luchtverdedigingsidentificatiezone van ons land', verklaarde Shinzo Abe. Volgens het Japanse ministerie van Defensie gebeurde het sinds maart wel minstens een keer dat een raket die door Noord-Korea vanop het vasteland werd afgeschoten in de zone terechtkwam. 

Abe liet duidelijk blijken niet opgezet te zijn met de Noord-Koreaanse actie. 'Dit is een ernstige bedreiging voor de veiligheid van Japan, een onverantwoordelijke daad die niet kan worden getolereerd', zo verklaarde de Japanse premier eerder aan persagentschap Jiji.

De raket werd volgens Zuid-Korea woensdagmorgen rond 5.30 uur lokale tijd (22.30 uur Belgische tijd) afgevuurd vanop een onderzeeër, en zou een afstand van 500 kilometer afgelegd hebben. Dat is meer dan bij eerdere raketlanceringen van Noord-Korea.

Militaire oefeningen

De aankondiging van de raketlancering komt er nu de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea weer hoog oplopen door de jaarlijkse militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea, die maandag van start zijn gegaan. Maandag heeft Pyongyang nog gedreigd met een preventieve kernaanval vanwege de oefeningen, die door Noord-Korea worden beschouwd als een repetitie voor de invasie van zijn grondgebied.

Sinds begin dit jaar, na een nucleaire test van het regime in Pyongyang, zijn de spanningen op het schiereiland opgelopen. Volgens experts zijn de relaties tussen de buurlanden sinds de jaren 70 nooit zo slecht geweest. Begin dit jaar al knipte Pyongyang de twee nog resterende communicatielijnen, voor de regering en het leger, tussen de buurlanden door. In juli volgde het laatste rechtstreekse communicatiekanaal met Washington.

De Verenigde Naties veroordelen de ballistische en nucleaire tests van Noord-Korea telkens met klem en hebben al verschillende keren sancties uitgevaardigd tegen het land.