Britse rechter bemoeilijkt megabierfusie
Foto: REUTERS

Het Britse Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat de twee hoofdaandeelhouders van SABMiller niet samen met de andere aandeelhouders mogen stemmen over de overname door AB InBev. Dat kan het moeilijk maken om genoeg steun te vinden voor de overname.

De Brits-Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller had eind vorige maand een verzoek ingediend om de twee grootaandeelhouders in kwestie, de familiale holding ­Bevco en de voedingsgroep Altria, als een aparte categorie te behandelen in de stemprocedure over de fusie.

Oorzaak is de Brexit die de waarde van het bod heeft beïnvloed. Het pond sterling is in waarde gezakt en dat heeft de twee grote aandeelhouders (die samen 41 procent van de aandelen bezitten) bevoordeeld, die niet alleen in klinkende munt, maar ook in aandelen betaald willen worden.

Ondanks protest van Altria, dat ruim een kwart van de aandelen van SABMiller in handen heeft, gaat de Britse rechter akkoord met het verzoek. Daardoor moet nu minstens 75 procent van de overige aandeelhouders groen licht geven alvorens de fusie kan doorgaan, naast de instemming van de twee grootaandeelhouders die hun steun reeds hebben toegezegd.

Die beslissing geeft dus de tegenstribbelende aandeelhouders meer macht. Zonder de splitsing in twee groepen was slechts 75 procent steun van het totaal van de aandeelhouders nodig.

De overige aandeelhouders spreken zich op 28 september uit over de fusie. De stemming van BevCo en Altria vindt op een ander moment plaats.