‘Crevits heeft elke leerling secundair onderwijs 117 euro afgepakt’
Foto: Photo News

Oppositiepartij SP.A is niet mals voor minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) nadat Test-Aankoop en de Gezinsbond de hoge schoolfacturen in het middelbaar onderwijs onder de loep namen.

Wie kinderen heeft in de middelbare school, moet vaststellen dat de facturen geregeld oplopen tot boven de 1.000 euro. Dat schrijven Test-Aankoop en de Gezinsbond in een persmededeling. ‘De gemiddelde kost van schoolmateriaal, uitstappen, reizen, transport en maaltijden bedraagt zo’n 1.287 euro per kind’, zegt Simon November van Test-Aankoop. ‘Veel van die dure schoolreizen zijn bovendien zonder enige pedagogische waarde.’

Om elk kind gelijke kansen te geven, moet de overheid het kostenplaatje van het secundair onderwijs herleiden tot nagenoeg nul, vinden beide organisaties. Als eerste stap eisen ze een maximumfactuur en het gratis ter beschikking stellen van lesmateriaal en didactisch ondersteuningsmateriaal.

‘Spelen met toekomst kinderen’

De oorzaak van de hoge facturen in het middelbaar onderwijs zijn volgens SP.A niet ver te zoeken. ‘Eens te meer blijkt dat de besparingen van de Vlaamse regering het onderwijs onbetaalbaar maken voor veel kinderen, hun ouders en nu zelfs hun leraren’, argumenteren Caroline Gennez en Steve Vandenberghe. ‘Vorig jaar heeft minister Crevits elke leerling in het secundair onderwijs 117 euro afgepakt.’

De SP.A-politici vinden dat Crevits ‘met de toekomst van de kinderen speelt’ en eisen net als Test-Aankoop en de Gezindsbond de invoer van een maximumfactuur. ‘Dit kan eventueel eerst ingevoerd worden in de eerste graad en later uitgebreid worden naar latere jaren’, klinkt het.

Lesmateriaal zelf betalen

Al zal een maximumfactuur niet alle problemen uit de wereld helpen, stelt de oppositiepartij, die verwijst naar de berichtgeving in De Standaard over leerkrachten die ook in het basis- en kleuteronderwijs (waar de maximumfactuur al bestaat) lesmateriaal uit eigen zak moeten betalen.

‘De besparingen in het onderwijs zijn nefast voor de kwaliteit van het onderwijs, de betaalbaarheid van de schoolfactuur en de jobtevredenheid van de leraren. Alle drie zijn ze nochtans essentieel om onze kinderen een fijne schooltijd en een goeie toekomst te bieden’, besluit SP.A.