In West-Australië zijn vluchtelingen wel welkom
Vluchtelingenkamp Manus in 2014. Foto: REUTERS

Gisteren maakten Australië en Papoea-Nieuw-Guinea bekend dat zij de zwaar omstreden opvangkampen voor vluchtelingen op de eilanden Naura en Manus gaan sluiten. Wanneer precies is niet. Premier van de Australische deelstaat West-Australië toont zich alvast bereid om een deel van hen op te vangen.

De premier van de Australische deelstaat West-Australië, Colin Barnett, heeft aangeboden om een deel van de vluchtelingen op te nemen die afkomstig zijn van de Australische detentiecentra op het eiland Manus en Naura. Er zijn grote zorgen over de condities waarin de asielzoekers leven. Barnett wijkt hiermee af van de lijn van zijn eigen politiek partij, de regerende Liberale Partij.

Onder zware internationale en juridische druk heeft Australië inmiddels beloofd het detentiecentrum voor vluchtelingen op het eiland Manus, waar zo’n 1350 vluchtelingen verblijven, te sluiten. Wanneer dat gebeurt en wat er met de asielzoekers zal gebeuren, is nog niet beslist. Maar de Australische premier Malcolm Turnbull herhaalde gisteren dat de vluchtelingen niet welkom zijn in Australië.

Onmenselijke omstandigheden

Australië stuurt sinds 2012 asielzoekers die op zee onderschept worden, per boot naar het eiland Nauru of naar het eiland Manus, dat deel uitmaakt van Papoea-Nieuw-Guinea. Mensenrechtenorganisaties en de VN hekelen al die tijd al de onmenselijke omstandigheden waarin de asielzoekers er moeten leven.

Er is sprake van fysieke geweldplegingen op grote schaal en seksueel misbruik, waaronder verkrachtingen. De Britse krant The Guardian publiceerde vorige week documenten met details van meer dan 2.000 gevallen van geweld, zelfverminking en seksueel misbruik in het kamp op Nauru. De Australische minister van Migratie Peter Dutton deed de meldingen af als ‘hype’ en ‘valse beschuldigingen’, schrijft The Guardian vandaag.

De Australische regering kreeg zowat elke VN-organisatie over zich heen die toezicht houdt op het respect voor de mensenrechten. Zo stelde de speciale VN-rapporteur inzake foltering in maart vorig jaar dat Australië de Conventie tegen Foltering schendt. Toenmalig premier Tony Abbott reageerde daarop dat Australië het ‘beu was om de les gelezen te worden’. Maar het Hooggerechtshof van Papoea-Nieuw-Guinea besliste eind april zelf dat de detentie van asielzoekers op het eiland Manus illegaal is en in strijd met de grondwettelijke rechten van individuen.