Buitenlandse handel aan de beterhand
De uitvoer van de chemische en farmaceutische sector groeide stevig het eerste half jaar. Foto: BASF SE

België boekte het voorbije halfjaar voor het eerst sinds 2007 nog eens een overschot op de handelsbalans. Tussen januari en juni haalde de Belgische economie volgens een flashraming van de Nationale Bank een overschot van 1,2 miljard euro. Vooral in april deed het uitvoer het opvallend goed. Vorig jaar liet België in het eerste halfjaar nog een tekort van 1,2 miljard optekenen.

De verbeterde handelsbalans is een teken dat de Belgische economie aan concurrentiekracht wint na de loonlastverminderingen die de federale regering heeft doorgevoerd. Maar ook de dalende invoerprijzen voor olie en gas hebben meegespeeld. Tegelijk steeg de uitvoer van chemische en farmaceutische producten stevig.

De betere handelsbalans betekent dat de uitvoer nu een positieve invloed heeft op de groei. Maar tegelijk is de inflatie in België sterk gestegen, wat het concurrentievermogen weer dreigt de ondergraven. De Nationale Bank gaat er nog altijd van uit dat de loonkostenhandicap ten opzichte van 1996 dit jaar toch zal verdwijnen.