Verenigde Arabische Emiraten nemen 15 Guantanamo-gevangenen op
Foto: EPA

Vijftien gevangenen uit het omstreden gevangenenkamp Guantanamo Bay zijn overgebracht naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Dat liet het Pentagon maandag weten. Het is de grootste transfer tijdens het presidentschap van Barack Obama.

De gevangenen die worden overgeplaatst zijn twaalf Jemenieten en drie Afghanen. Ze werden ongeveer veertien jaar vastgehouden zonder proces. ‘De Verenigde Staten zijn de overheid van de VAE dankbaar voor hun aanhoudende steun tijdens het sluiten van Guantanamo Bay’, zei Lee Wolosky, de speciale gezant die de onderhandelingen over de transfers leidde.

Overplaatsingen

De regering onder president Obama probeerde Perzische Golfstaten voortdurend te overtuigen om gedetineerden op te nemen en hervestigen uit landen zoals Jemen en Afghanistan. De Amerikaanse veiligheidsdiensten vinden die Golfstaten aantrekkelijk, omdat ze dezelfde taal en cultuur hebben en - nog belangrijker - veiligheidsdiensten met de nodige capaciteiten om de gevangenen te controleren.

In januari werden al tien Jemenieten overgeplaatste naar Oman en in april volgden nog negen Jemenitische gevangenen naar Saoedi-Arabië. Ook België nam één gevangene op uit Guantanamo Bay.

Loze belofte

Na het vertrek van deze gevangenen blijven er nog 61 over in Guantanamo. Het lijkt er dus op dat de president er niet in slaagt de gevangenis volledig te sluiten voor hij zijn ambtstermijn beëindigt in januari. Die belofte deed Obama nochtans in 2009 toen hij de eerste keer werd verkozen.

De transfer brengt de president wel dichter bij een ander doel: alle gevangenen die de toestemming kregen ook effectief overplaatsen. Door deze overplaatsingen bestaat die lijst nu uit nog maar 20 mannen.

De overige 41 gevangenen komen niet in aanmerking voor een overplaatsing. Zij zijn de meeste gevaarlijke groep. Begin dit jaar stelde het Pentagon voor om hen in de Verenigde Staten of een ander land te berechten. Ze zouden bijvoorbeeld in een ‘supermax’-gevangenis kunnen worden vastgehouden.