Van Acker wellicht ziek van vervuild water
Foto: EPA

Zeilster Evi Van Acker zag gisteren haar medaillekansen flink slinken. Van Acker voelde zich ziekjes en zakte in het klassement weg naar de tiende plaats. Haar coach vermoedt dat een bacterie uit het vervuilde water in Rio Van Acker parten speelt.

Evi Van Acker kende gisteren een beroerde dag, waardoor haar medaillekansen behoorlijk geslonken zijn. Ze eindigde in de twee races die ze afwerkte respectievelijk zestiende en vijftiende. In het klassement zakt ze daardoor weg van de vijfde naar de tiende plaats.

‘Ik voelde me niet goed. Ik had geen kracht en eigenlijk een gemis aan alles’, zei Van Acker. ‘Ik heb geprobeerd dat een beetje te verdringen toen ik aan het varen was en er niet te veel aan te denken, maar meer zat er echt niet in. Er waren hoge golven ja en er was veel wind, maar daar heeft het niks mee te maken. Dat was het probleem niet.’

Bacterie uit het water?

‘Het is zeer waarschijnlijk dat Evi op dit moment nog veel last heeft van een bacterie die ze begin juli in Rio opliep. Volgens de artsen is de kans groot dat Evi deze bacterie die dysenterie veroorzaakt via het water in de baai heeft opgelopen’, zegt coach Wil Van Bladel.

Na overleg met de artsen van het BOIC wordt geprobeerd om Van Acker vrijdag opnieuw aan de start te krijgen. ‘ Evi is een vechter en ze zal blijven vechten tot haar laatste snik. We geven de hoop niet op ook al zijn haar kansen uiteraard niet gegroeid’, aldus Van Bladel.

Vorige week liet Van Bladel temidden van de heisa over het vervuilde water in Rio nog optekenen dat de paniekberichten overdreven waren. ‘Er is veel om te doen, terecht en onterecht. Het wordt wat overtrokken. De situatie is beter aan het worden. Wij zijn hier al van 2013 op het water, ik heb het zelf gezien in 2012. Dus ik kan vergelijken.’

Medaille wordt moeilijk

Het probleem is dat Van Acker niet alleen woensdag twee slechte races voer, maar ook dinsdag afsloot met een 29ste plaats. ‘Dat was gewoon een heel slechte race, maar ik blijf mijn best doen. Er is nog veel mogelijk. Maar eerst moet ik genezen,’ zei Van Acker na de races gisteren.

Ook al is het kalf nog niet helemaal verdronken, toch zal Van Acker in de resterende races met zeer goede uitslagen moeten uitpakken om het tij nog te keren. Bovendien moet ze rekenen op misstappen van de concurrentie. Ze staat immers al 26 punten achter de huidige derde in de stand.