Cancellara: “Dit is een perfecte manier om mijn carrière af te sluiten”
Foto: EPA

Fabian Cancellara toonde zich overgelukkig met het winnen van de gouden medaille in de olympische tijdrit op de Spelen van Rio. Zijn triomftocht betekent echter niet dat de 34-jarige Zwitser terugkomt op zijn beslissing om afscheid te nemen van het wielrennen op het einde van dit seizoen.

LEES OOK. Cancellara plaatst met olympische titel grandioos orgelpunt op indrukwekkende carrière

“Het was mijn laatste kans om nog eens een olympische medaille te winnen”, vertelde een duidelijk geëmotioneerde Cancellara op de persconferentie na de tijdrit. “Deze zege verandert wel niets aan mijn beslissing om te stoppen met wielrennen. Het is ongelooflijk dat ik hier vandaag de gouden medaille win. Ik heb er geen woorden voor. Ik ben door hoge pieken en diepe dalen gegaan sinds de Olympische Spelen van Londen in 2012. Op het einde van het seizoen afscheid kunnen nemen met een gouden medaille, is een perfecte manier om mijn carrière af te sluiten. Het was mijn laatste grote tijdrit. Meer dan een uur alleen fietsen, dat is lang. Ik moest nog wat krachten overhouden voor het einde. Ik ben zeer trots op de manier waarop ik vandaag gereden heb.”

Cancellara: “Dit is een perfecte manier om mijn carrière af te sluiten”
Foto: AFP

“Natuurlijk ben ik teleurgesteld”

Tom Dumoulin was afgereisd naar Rio voor niets minder dan de gouden medaille, maar de 25-jarige Nederlander moest uiteindelijk vrede nemen met het zilver. “Ik had maar één doelstelling en dat was de gouden medaille. Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Maar op het olympisch podium staan is wel iets speciaals, zeker na mijn polsblessure die ik opliep in de Ronde van Frankrijk. Als ik zie waar ik enkele weken geleden stond, ben ik toch nog blij met wat ik vandaag gepresteerd heb. Ik had een goede kans om het goud te winnen, maar het heeft niet mogen zijn.”

Tourwinnaar Chris Froome mocht samen met Cancellara en Dumoulin als derde mee op het podium. De Brit was tevreden met het brons. “Ik mag niet ontgoocheld zijn, zeker niet na het seizoen dat ik gereden heb. Fabian was veruit de sterkste vandaag. Ik heb geen enkele spijt, ik heb alles gegeven wat ik kon. De omstandigheden waren moeilijk. Ik had niet de benen om nog harder te fietsen.”

Cancellara: “Dit is een perfecte manier om mijn carrière af te sluiten”
Het podium. Foto: Photo News