België zet meer druk op Algerije
Staatssecretaris Theo Francken en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon waren in 2015 al op werkbezoek in Algerije om er over het terugkeerbeleid te praten. Foto: BELGA

Kan het afschaffen van de visumplicht voor Algerijnse diplomaten Algerije vermurwen om eindelijk een akkoord te sluiten over het terugsturen van illegale onderdanen? De regering wil de forcing voeren, desnoods via de harde weg.

Algerije is al jaren de achilleshiel van ons gedwongen terugkeerbeleid, maar nooit was het probleem zo urgent als na de aanslag in Charleroi dit weekend. De politieke druk op staatssecretaris Theo Francken (N-VA) wordt groter om een oplossing te forceren voor de duizenden illegale Algerijnen die in ons land blijven. Het dossier blijft hem achtervolgen.

De voorbije dagen benadrukte Francken steeds dat Algerije elke samenwerking weigert. Nochtans hebben andere Europese landen zoals Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk al veel langer een bilateraal akkoord met Algerije om onderdanen terug te sturen. Waarom lukte het België dan nog niet?

‘Italië gooit veel geld aan tegen zijn akkoorden met Maghreb-landen’, zegt Freddy Roosemont, directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken. ‘Het is niet de Belgische traditie om dat te doen, daarvoor zijn we ook een te klein land. Om tot een echt goede samenwerking te komen, is wederzijds vertrouwen heel belangrijk.’

Voor wat hoort wat

Beide partijen moeten er iets bij te winnen hebben, klinkt het. Algerije klaagt bijvoorbeeld al langer de ‘erg trage’ toekenning van visa voor Algerijnen aan. Nu lijkt Francken Algerije wat tegemoet te willen komen om toch een bilateraal akkoord uit de brand te slepen. ‘Het zit Algerije hoog dat voor hun diplomaten nog altijd een visumplicht geldt. We kunnen erover nadenken om die visumplicht af te schaffen’, zegt de staatssecretaris aan De Standaard.

Tegelijk gaan binnen de regering ook stemmen op om het spel desnoods ook hard te spelen. Ontwikkelingshulp als pasmunt gebruiken is geen optie. Dat ligt te gevoelig. Er wordt wel aan herinnerd dat België in 2001 al eens twee weken het loket voor visa van de Belgische ambassade in Moskou heeft gesloten. Ons land wilde Rusland zo onder druk zetten om de toevloed van Russische asielzoekers te stoppen. ‘Na twee weken was het probleem opgelost’, klinkt het. ‘We moeten durven onze tanden tonen.’

Francken zegt nog dat hij op creatieve pistes blijft werken om het aantal repatriëringen op te krikken, ‘ook de pistes die ik tijdens mijn oppositieverleden heb geopperd.’ Een van die ideeën was het huren van plaatsen in een gesloten opvangcentrum in Nederland.