Bedrijfswinst Nyrstar gehalveerd
Foto: BELGAIMAGE

Zinkbedrijf Nystar heeft in de eerste helft van dit jaar een bedrijfswinst van 84 miljoen euro geboekt. Dat is maar de helft van wat in dezelfde periode vorig jaar werd behaald. De vooruitzichten zijn echter positief, waardoor beleggers toch enthousiast reageren.

De inkomsten van het bedrijf namen met 9 procent af van 1.477 miljoen naar 1.346 miljoen euro. Dat resulteerde in een daling van de brutowinst van 695 naar 496 miljoen euro.

In een toelichting verwijst het bedrijf naar de daling van de prijs van zink. Die kon slechts voor een deel worden goedgemaakt door kostenbesparingen. Er werd ook minder zink geproduceerd, onder meer door gepland onderhoud in de fabrieken in Auby en Balen.

CEO Bill Scotting spreekt van een ‘zeer volatiele en moeilijke werkomgeving’. Hij rekent erop dat een stijging van de zinkprijs, een toename van de vraag en de zwakke positie van de euro tegenover de dollar de resultaten van Nyrstar kunnen verbeteren.

Nyrstar verwacht nog dit jaar nieuwe stappen te kunnen zetten in het toekomstplan dat in november werd voorgesteld. Nog voor het einde van het jaar zouden een aantal bijkomende mijnbouwactiviteiten kunnen worden verkocht. Het is ook mogelijk dat sommige activa nog tot 2017 behouden blijven, om dan pas af te stoten.

Beurs

Het vooruitzicht op een hogere zinkprijs en afronding van de reorganisatie zorgt wel voor optimisme onder beleggers. In de vroege handel veert het aandeel op Euronext Brussel meer dan 4 procent op.