Zondagavond heeft een huiszoeking plaatsgevonden in een wijk met sociale woningen in Farciennes, bij Charleroi. In het kader van het onderzoek naar de machete-aanval in Charleroi van zaterdag waren de ordediensten daar in de nacht van zaterdag op zondag al eens langs geweest. De dader werd zondag geïdentificeerd als een 33-jarige Algerijn die sinds 2012 illegaal in ons land verbleef.

De huiszoeking gebeurde op een adres in de rue Ry de la Glacière, waar een Algerijnse familie woont. De buurt is afgesloten voor het verkeer. De federale politie, het labo en de ontmijningsdienst waren ter plaatse. De operatie past in het onderzoek naar de 33-jarige Algerijn die zaterdag twee politieagentes verwondde met een machete.

De aanslag werd zondag opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS). 'De aanvaller van Charleroi is een soldaat van IS. Hij leidde de operatie die een antwoord is op onze oproepen om de bevolking aan te vallen van de coalitie van kruisvaarders', aldus IS-mediakanaal Amaq zaterdagnamiddag. Bewijzen levert IS niet.

Beide agentes werden ernstig verwond in het aangezicht en de nek en zijn zondag ontvaakt uit hun kunstmatige coma. De aanvaller werd uiteindelijk door een politieagent neergeschoten. Hij stierf in het ziekenhuis. +

Omdat het over een terreurdaad gaat, heeft het federaal parket het onderzoek overgenomen van het parket van Charleroi. Een onderzoeksrechter, gespecialiseerd in terrorismezaken, werd gevorderd. In de loop van de nacht werden reeds twee huiszoekingen uitgevoerd, onder meer in de woning van de man.

Illegaal in het land

De aanvaller werd geïdentificeerd als K.B., een 33-jarige man van Algerijnse nationaliteit, die sedert 2012 illegaal in België verblijft. Hij was gekend bij de politiediensten, maar niet voor terroristische feiten. Door die kleine criminele daden heeft hij nooit in een gesloten opvangcentrum van Dienst Vreemdelingenzaken verbleven. Hij had wel al meerdere keren het bevel gekregen om het grondgebied te verlaten, maar Algerije en België hebben geen uitwisselingsakkoord, waardoor het nooit tot een uitzetting is gekomen.