Teken kunnen gevaarlijk virus verspreiden
Een teek kan meer ziektes dan Lyme veroorzaken Foto: GPD

In Nederland heeft iemand een hersenvliesontsteking gekregen na een beet van een teek die besmet was met het encefalitisvirus. Ook in ons land komt het virus voor.

Teken hebben een slechte naam omdat ze de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. In andere landen van Europa worden mensen ook ziek omdat ze gebeten zijn door een teek die besmet is met een gevaarlijk virus: het encefalitisvirus. In het ergste geval lokt het een hersenvliesontsteking of aantasting van het hersenweefsel uit.

In Oostenrijk, Tsjechië en Rusland is het virus al wijdverspreid bij teken. Nu onderzoekt de Nederlandse overheid hoe groot de kans op besmetting is. Recent liep iemand tijdens een wandeling over de Utrechtse Heuvelrug het teken-encefalitisvirus op.

In eigen land, zo meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, zijn er dieren die door teken besmet zijn met het virus. Maar er is nog geen geval gemeld van een persoon die hier ziek werd door het encefalitisvirus. Er kwamen al wel reizigers met het virus thuis.