Antraxalarm Sint-Joost-ten-Node: Iedereen heeft ziekenhuis verlaten
Foto: Roby

Vrijdagochtend werd in het gemeentehuis van Sint-Joost-ten-Node een brief met wit poeder geopend. De dertien personen die naar het ziekenhuis werden overgebracht, mochten ondertussen het ziekenhuis weer verlaten.

De ontsmettende werkzaamheden in het gemeentehuis van Sint-Joost-ten-Node na het antraxalarm, zijn op de middag afgerond. Rond 12.30 uur werd dan ook het personeel dat die opdracht uitvoerde, ontsmet. De politie hief de veiligheidszone dan op om 13.30 uur.

Binnen de 48 uur moet er duidelijkheid zijn over welk poeder in de brief zat die vrijdagochtend in het gemeentehuis van Sint-Joost-ten-Node is aangekomen. 'Dat vraagt wat tijd', zegt Pierre Meys van de brandweer. 'De reddingsdiensten blijven wel ter plaatse in afwachting van de resultaten.'

In totaal werden dertien mensen naar het ziekenhuis gebracht. Vijf van hen hadden rechtstreeks contact met het poeder, acht anderen onrechtstreeks. Het postlokaal waarin de brief werd geopend, werd meteen in quarantaine geplaatst en blijft dat voorlopig ook.

Burgemeester bedreigd

Volgens de RTBF bevatte de brief ook een bedreiging aan het adres van burgemeester Emir Kir (PS). 'Als je niet snel en voor altijd naar je "Hitler"-vriend Erdogan terugkeert, pas dan maar op', valt er te lezen op het briefje. Emir Kir zei al in een reactie aan de RTBF dat 'de xenofobie meer en meer de kop opsteekt. Is het niet de Marokkaanse gemeenschap, zoals de hele kwestie rond de dood van de jonge Limburger, dan is het nu de Turkse gemeenschap.'

De burgemeester heeft een klacht tegen onbekenden ingediend.

Infectieziekte

Miltvuur of antrax is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door de bacterie Bacillus anthracis. De gemiddelde incubatietijd bedraagt een halve dag tot vijf dagen. Symptomen die daarna optreden zijn sterk verschillend en variëren van steenpuistachtige huidinfectie, longontsteking en een vergrote en ontstoken milt.