Rusland: ‘VS, los jullie eigen hackingschandaal op’
President Barack Obama en zijn mogelijke opvolgster Hillary Clinton op de Democratische Conventie. Foto: AFP

De Amerikaanse inlichtingendiensten weten nog niet wie er de e-mails van de Democratische Partij gehackt heeft. Het Witte Huis benadrukt dan weer dat politieke kleur geen rol speelt in het onderzoek. Eerder had de Russische regering elke betrokkenheid ontkend.

Voor de start van de Democratische Conventie werden e-mails tussen verschillende partijkopstukken openbaar gemaakt. De mails, waarin vooral Bernie Sanders het moest ontgelden, leidden zelfs tot het ontslag van partijkopstuk Debbie Wasserman Schultz.

James Clapper, overkoepelend directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten, verklaarde dat die diensten nog niet klaar zijn om ‘zich uit te spreken over wie er verantwoordelijk is’.

Eerder verklaarde Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis, ook al dat de FBI nog geen informatie heeft gegeven over wie er achter de hacking zit. ‘Als het op onze nationale veiligheid aankomt, zullen we er alles aan doen om het Amerikaanse volk te beschermen, zonder te kijken naar politieke kleur’, benadrukte hij nog.

Vanuit de Democratische partij werd eerder deze week met een beschuldigende vinger naar de Russische overheid gewezen. Het Kremlin liet vandaag weten dat de Amerikanen het hacking-schandaal zelf moeten uitklaren, en noemde de beschuldigingen op de grensvan stupiditeit en ingegeven door anti-Russische gevoelens.