AA Gent begint als pletwals aan het seizoen
Foto: VDB

Het seizoen van AA Gent is mooi begonnen. Het verpletterde het Roemeense Viitorul Constanta met 5-0 in de heenmatch van de derde voorronde van de Europa League. De terugmatch volgende donderdag wordt slechts een formaliteit.

AA Gent begon in de eigen Ghelamco Arena aan zijn Europese seizoen. Om de poulefase te bereiken, moet het twee voorrondes overleven. Eerste tegenstander: het Roemeense Viitorul Constanta, de club van voetballegende Gheorghe Hagi, ex-Real Madrid en Barcelona. Coach Hein Vanhaezebrouck moest het wel doen zonder nieuwkomer Ndongala en de langdurig geblesseerden Asare en Dejaegere. Hij zette de nieuwe Zweedse doelman meteen in de basis, en koos met Depoitre én Coulibaly verrassend voor twee spitsen.

Coulibaly maakt indruk

Die nieuwigheid liep in de beginfase niet helemaal zo gewenst: enkele voorspelbare acties op de flanken werden makkelijk opgevangen door de massaal terugplooiende Roemenen. Kansjes kwamen er pas na een kwartier doordat een fysiek indrukwekkende Coulibaly het duel altijd won van zijn rechtstreekse tegenstrever. Een eerste kopballetje van de spits ging net over, en op het kwartier moest de bezoekende doelman Rimniceanu alles uit de kast halen om een hoog opbotsende kopbal van de Malinees over zijn lat te tikken.

AA Gent begint als pletwals aan het seizoen
Foto: VDB

Mitrovic breekt de ban

Op de daaropvolgende hoekschop was het echter wél raak: Mitrovic klom aan de tweede paal veel hoger dan zijn bewaker en had maar binnen te koppen. Bevrijd was de thuisploeg echter niet: de voetballend betere Buffalo’s gingen teveel het duel aan en gebruikten de ruimte niet. Gevolg: veel duels, en wat geknor toen de Zwitserse scheidsrechter niet echt een thuisfluiter bleek te zijn. Tien minuten voor rust bevrijdde Coulibaly de Ghelamco Arena dan toch: bij een zoveelste hoekschop klom hij veel hoger dan verdediger Tiru en kopte overhoeks binnen. Doelman Rimniceanu stond erbij en keek ernaar…

Oefenmatch

AA Gent had er zin in: ook in de tweede helft raasde het over de mannen van Hagi. Vijftigste minuut: Coulibaly na een aflegger van minuut. Zesenvijftigste minuut: Depoitre, die ondanks wat gesukkel met de bal toch binnenlegde. Zevenenzestigste minuut: Neto die een voorzet van de pas ingevallen Milicevic staalhard binnenkopt.

Nog meer pech voor Hagi

En de Roemenen? Die waren nergens én moesten de match zelfs nog met tien uitspelen. In de 78ste minuut botste Neto hard met Tiru. Even leek het alsof die er erg aan toe was en de verdediger werd in allerijl het veld afgedragen. Omdat Hagi al drie keer gewisseld had, stond zijn ploeg plots nog maar tien. Geen lachertje, zeker niet als je weet dat goaltjesdief Perbet net was ingevallen en maar wat graag zijn eerste voor zijn nieuwe werkgever wilde maken.

AA Gent begint als pletwals aan het seizoen
Foto: ISOSPORT

Kums eruit

Tien minuten voor tijd verving Rob Schoofs Sven Kums. Speelde die tweede zijn laatste match voor de kampioen van 2015? Het zou best kunnen, want Napoli zou verregaande interesse hebben in de Gouden Schoen. Die kreeg een warm applaus van het publiek.

Sfeervolle arena

Hoe dan ook, de sfeer in de Ghelamco Arena zat er door al die doelpunten goed in: er zijn slechtere manieren om aan het seizoen te beginnen. Zondag om acht uur werken de Buffalo’s in en tegen Kortrijk hun eerste match van het Jupiler Pro League-seizoen af, volgende donderdag om 20u15 wacht de terugmatch in Roemenië.

AA Gent begint als pletwals aan het seizoen
Foto: BELGA