Gemeente Haaltert onbestuurbaar
Burgemeester Veerle Baeyens. Foto: emh

In de Oost-Vlaamse gemeente Haaltert hebben veertien (op 25) gemeenteraadsleden donderdagavond de onbestuurbaarheid ingeroepen. Dat bevestigt burgemeester Veerle Baeyens (N-VA). Die vecht de aangenomen voorstellen aan bij gouverneur Jan Briers.

De extra gemeenteraadszitting donderdagavond werd samengeroepen door oppositiepartijen Open Vld en CD&V, met respectievelijk vijf en zeven zetels. Zij stelden voor om het budget van het bestuur tot nul te herleiden en daarna volgde een stemming over de onbestuurbaarheid. Hun twee voorstellen kregen daarbij steun van twee leden van coalitiepartij Open & Liberaal, onder wie OCMW-voorzitster en schepen Gina Verbestel. Samen kwamen ze aan 14 op 24 van de 25 raadsleden, één iemand van de meerderheid was afwezig wegens vakantie.

Burgemeester Veerle Baeyens (N-VA), die samen met SP.A en Open & Liberaal een coalitie vormt, zegt dat het herleiden van het budget tot 0 euro aangevochten wordt bij gouverneur Jan Briers. ‘Die beslissing is onwettelijk, een bestuur op 0 euro zetten is in strijd met het beginsel van behoorlijk bestuur’, zegt ze. Baeyens zegt voorts dat de onbestuurbaarheid in eerste instantie geen grote consequenties zal hebben. ‘Binnen de veertien dagen roepen we een nieuwe gemeenteraad samen om bestelbons goed te keuren’, klinkt het.

Sinds eind mei rommelt het in het Haaltertse bestuurscoalitie. Toen beschuldigde OCMW-voorzitster en schepen Gina Verbestel (Open & Liberaal) burgemeester Veerle Baeyens (N-VA) van ‘machtsmisbruik’, waarna haar partij én de oppositiepartijen Open Vld en CD&V de raadszitting verlieten. Op volgende raadszittingen stemde coalitiepartner Open & Liberaal mee met de oppositie.

Baeyens is niet te spreken over de démarche van haar OCMW-voorzitster. ‘Dit is muiterij midden de zomer. Wie misbruikt hier haar macht?’ Volgens Baeyens wil Verbestel een ‘overgangscoalitie’ met vertegenwoordigers uit alle partijen in het schepencollege en hoopt ze een stadslijst aan te voeren bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Gina Verbestel reageerde niet.