VS: ‘Al-Nusra blijft ook na breuk met Al-Qaeda doelwit’
Abu Mohamad al-Golani kondigde de breuk aan in een videoboodschap. Foto: AP

De Verenigde Staten vrezen dat de scheiding tussen de Syrische verzetsbeweging Al-Nusra en 'moederorganisatie' Al-Qaeda niet meer is dan een naamsverandering. 'Al Nusra blijft een doelwit. We denken zelfs dat de kans op operaties van de organisatie in de VS of Europa steeds groter wordt.'

‘We opereren niet langer onder de naam Al-Nusra en hebben een nieuwe vorm aangenomen. Deze nieuwe organisatie heeft geen banden met welke buitenlandse organisatie dan ook’, kondigde leider Abu Mohamad al-Golani de scheiding van ‘moederorganisatie’ Al Qaeda aan in een video. Al-Nusra zal voortaan door het leven gaan als ‘Jabhat Fatah al Sham’.

De Syrische verzetsbeweging staat in de Verenigde Staten op de lijst van terroristische organisaties. Daardoor mocht ze ook niet aan tafel bij de vredesonderhandelingen die eerder dit jaar werden georganiseerd.

Volgens Al-Golani nam Al-Nusra de beslissing om ‘het excuus van de internationale gemeenschap - Amerika en Rusland op kop - weg te nemen dat ze ons viseren om onze banden met Al-Qaeda’. Tegelijkertijd lijkt de organisatie zich op deze manier als meer gematigd willen opstellen en zo meer aan te sluiten bij de gelegitimeerde oppositie in Syrië.

VS reageren afwachtend

De Verenigde Staten verklaarden alvast dat Al-Nusra-militanten voorlopig een doelwit blijven. John Kirby, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarschuwde dat de aankondiging van Al-Nusra gewoon een naamsverandering kan betekenen, en dat de VS de organisatie zal beoordelen op basis van haar acties, doelen en ideologie.

'De groeiende zorg blijft dat de  Al-Nusra steeds meer in staat is om externe operaties uit te voeren in Europa en de Verenigde Staten', klonk Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis zelfs nog gealarmeerder.