De zaal riep luid ‘Yes we can!’ en ‘I love you!’ President Barack Obama riep terug: ‘I love you back!’ Hij hield woensdagavond een vurig pleidooi voor Hillary Clinton als zijn opvolger in het Oval Office. Aan het eind van zijn gepassioneerde toespraak kwam Hillary Clinton tot ieders grote verrassing hem op het podium bedanken, met een stevige omhelzing. De zaal onthaalde beide als rocksterren.

Barack Obama weet zelf ook dat hij veel ouder is geworden, tijdens zijn jaren in het Witte Huis. Zijn dochters herinneren er hem vaak genoeg aan: ‘Je bent erg veranderd, papa, maar op een goede manier. Je bent rijper geworden.’ De zaal grinnikte; de Amerikaanse president had het publiek in Philadelphia meteen op zijn hand.

Hij herinnerde aan zijn eerste toespraak voor de Democratische conventie, in 2004, als jonge senator uit Illinois. ‘Ik had toen zoveel vertrouwen, zoveel geloof, in het genereuze land Amerika.’

‘Dit land is getest door oorlog, door recessie en door veel uitdagingen. Ik sta voor jullie na bijna twee termijnen als jullie president: ik ben optimistischer over de toekomst dan ooit tevoren.’

Obama blikte terug op zijn verwezenlijkingen als president. ‘We hebben samen zoveel bereikt. We hebben ons uit de recessie geknokt. We hebben nieuwe jobs gecreëerd, en de gezondheidszorg toegankelijker gemaakt, zodat het een recht is voor iedereen en niet een voorrecht voor enkelen. We hebben onze afhankelijkheid van buitenlandse olie afgebouwd, veel meer van onze militairen naar huis gehaald, en we hebben met Osama bin Laden afgerekend. Via diplomatie hebben we met een kernprogramma afgerekend, een akkoord met Cuba gesloten en een klimaatakkoord bereikt.’

Obama stelde de Amerikanen voor een keuze: ‘Een fundamentele keuze, in november. We zagen vorige week in Cleveland een diep pessimistische visie. We zagen haat en woede. Dat is niet het Amerika dat ik ken. Het Amerika dat ik ken, is fatsoenlijk en vrijgevig. Jazeker, we hebben zorgen. De zorg voor onze kinderen, om onze rekeningen te betalen, we zijn gefrustreerd over politieke impasses. Er zijn delen van dit land die de sluiting van fabrieken nooit te boven zijn gekomen. Maar ik zie ook wat goed is aan Amerika. Mensen die bedrijven opstarten, die kinderen lesgeven. Ik zie een jonge generatie vol energie en ideeën. Ik zie veel Amerikanen die weten dat wij samen sterker zijn.’ De zaal beloonde Barack Obama met een daverend applaus.

(Lees verder onder de video met de integrale speech)

‘De enige met echte plannen’

Barack Obama prees Hillary Clinton als de enige kandidate met echte plannen. Hij prees haar intelligentie, haar oordeel en discipline als buitenlandminister. ‘Ze kreeg als first lady een gezondheidszorgprogramma voor kinderen ingevoerd, dat nog altijd miljoenen kinderen beschermt.’

Niets bereidt je echt voor op het werk in het Oval Office, totdat je aan dat bureau zit, zei de Amerikaanse president. ‘Maar Hillary is al in dat kantoor geweest. Ze heeft al op beslissingen gewogen. Ze weet wat er op het spel staat. Hillary loopt nergens van weg. Nooit was er iemand meer geschikt – ik niet, en Bill ook niet – om president te worden dan Hillary.’ Bill Clinton grinnikte hartelijk, vanuit het publiek.

Obama had ook een boodschap voor Donald Trump: ‘Amerika is nu al groots. Onze kracht en onze grootsheid hangen niet af van Donald Trump. Hij biedt alleen slogans aan, en angst. Wij moeten niet geleid worden. Wij Amerikanen creëren ons eigen lot. Dit land draait niet om wat één man voor ons kan doen, maar om wat wij samen kunnen bereiken.’ Over Trumps plannen om een muur te bouwen aan de grens met Mexico, zei Obama: ‘De Amerikaanse droom is iets wat geen enkele muur zal kunnen begrenzen.’

De president gaf toe dat hij niet alles had bereikt wat hij graag wilde. In het inleidende filmpje, vlak voor zijn speech, was getoond hoezeer de president zich de massaschietpartijen op scholen aantrok. Hij haalde vanavond in Philadelphia uit naar de wapenlobby, die elke vorm van strengere wapenwetgeving keihard tegenhoudt. De president vertrouwt erop dat de Democratische partij en het land met Hillary Clinton in goede handen zijn.

Hij hield eraan te herinneren dat democratie soms lastig is – ‘en ik kan het weten’ – maar dat het nodig is om het compromis te zoeken, in plaats van elkaar te demoniseren. Het is nodig om elkaar tegemoet te komen. Clinton is volgens hem daartoe in staat. Aan het eind van Obama’s speech stapte de Democratische presidentskandidate zelf het podium op. Ze bedankte de president met een uitgebreide omhelzing.

Lenny Kravitz

Zo eindigde de voorlaatste avond van de Democratische partijconventie met een hoogtepunt. Eerder op de avond hadden vicepresident Joe Biden en de voormalige burgemeester van New York, Michael Bloomberg, al uitstekend gespeecht. En met Lenny Kravitz, begeleid door een prachtig zwart gospelkoor, stond er ook weer star quality op het podium in Philadelphia.

Ook Hillary Clintons ‘running mate’ Tim Kaine hield zijn aanvaardingsspeech. Het viel op hoezeer hij soms een negatieve toon aansloeg over Trump. Volgens het aanwezige publiek zullen Clinton en Kaine tijdens de campagne ‘good cop, bad cop’ spelen. We weten het donderdagavond, na Hillary Clintons aanvaardingsspeech.