‘Ronduit onheilspellend’. Zo noemt de mobiliteitsorganisatie Touring de verkeersprognose voor dit weekend. Wie kan, ver­trekt het best op een andere dag.

Hoe je dit weekend ook naar het zuiden probeert te rijden, veel maakt het niet uit. Volgens Touring zullen de belangrijke wegen onherroepelijk dichtslibben. Vanaf vrijdagochtend verwacht je moeilijkheiden, op zaterdag groeit het fileleed naar een hoogtepunt om de dagen erna maar stilletjes af te nemen.

De drukte valt te wijten aan een samenloop van omstandigheden: schoolvakanties die beginnen (in Beieren bijvoorbeeld), de vele wegenwerken in Duitsland, maar ook de grenscontroles om Frankrijk binnen te rijden na de terreur. En dat boven op het gebruikelijke, drukke vakantieverkeer tijdens een wisselweekend.

‘Door de gespannen situatie in Turkije en de aanslagen in Tunesië en Egypte zien we bovendien dat meer mensen opnieuw kiezen voor een traditionele vakantie met de auto naar Spanje, Frankrijk, Italië of Zwitserland, in plaats van een verre vliegreis’, zegt Danny Smagghe, woordvoerder van Touring.

Zijn advies: vertrek op een andere dag. ’s Nachts rijden vindt Smagghe geen goed idee. ‘Mensen zullen minder vaak stoppen, hebben een slechter zicht en raken gemakkelijker vermoeid. De kans op een ongeval is gewoon veel groter’, aldus de woordvoerder. ‘En ’s nachts zijn de parkings minder veilig.’

Overvallers trekken uw aandacht

Nog een opmerkelijke waarschuwing: pas op voor overvallers. De voorbije weken zijn er bij Touring verschillende meldingen binnengekomen van automobilisten die op de weg beroofd werden van hun hebben en houden.

Hoe gaat dat in zijn werk? Overvallers proberen uw aandacht te trekken door te doen alsof er iets mis is met uw wagen. Ze doen dat door te claxonneren, te roepen en te wijzen. Wie stopt en uitstapt, wordt beroofd. Er zijn zelfs wagens met stenen bekogeld om ze tot stilstand te dwingen.

‘Ons advies is: niet uitstappen. Als er iets mis is met je wagen, zul je dat zelf wel merken’, zegt Touring.

Wie toch door het druk Europees verkeersweekend wil ploegen, moet vooral een beroep doen op zijn gezond verstand. ‘In het zuiden van Europa is er een hittegolf. Wie daarheen moet rijden, neemt maar beter voldoende water en voedsel mee.’