Terreurgroep Islamitische Staat heeft de zelfmoordaanslag op een demonstratie in de Afghaanse hoofdstad Kaboel opgeëist. Minstens 80 mensen kwamen om en 230 anderen raakten gewond.

‘Twee strijders van ISIS hebben explosievengordels tot ontploffing gebracht op een bijeenkomst van sjiieten in de stad Kaboel in Afghanistan’, meldt het nieuwsagentschap Amaq, dat als spreekbuis geldt van IS.

De explosie vond zaterdag plaats nabij een sjiitische manifestatie met duizenden deelnemers. De plaats lag bezaaid met lichamen en afgerukte ledematen. ‘Ik heb ook verminkte lichamen gezien die achter in een politievoertuig werden gelegd’, zegt een fotograaf van AFP. ‘Er waren overal plassen met bloed.’

De betoging had te maken met de aanleg van een elektriciteitsleiding van Turkmenistan naar Kaboel. De manifestanten hebben kritiek op het feit dat de bewuste lijn niet door bepaalde provincies loopt met een grote Hazara-bevolking.

IS eist bloedige aanslag Kaboel op: 80 doden, 230 gewonden
Foto: EPA

De taliban, een vijand van ISIS, veroordelen de aanslag. ‘Wij zouden nooit deelnemen aan een incident dat het Afghaanse volk verdeelt’, zegt woordvoerder Zabihullah Mujahid.

De hazara maken naar schatting zo’n negen procent van de bevolking uit en zijn de derde grootste minderheid in Afghanistan. Toch hebben ze al lang met discriminatie af te rekenen. Onder het taliban-regime zijn duizenden van hen gedood.

De bloedige aanslag vond plaats ondanks strenge veiligheidsmaatregelen in de stad. Het is ergste aanslag in maanden in de stad.