Vlaamse regering probeert nu andere weg

Europees Hof fluit Saeftinghedok terug

Het lijkt na een uitspraak van het Europees Hof van Justitie definitief over en out voor het plan van de Vlaamse regering om via een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan een nieuw containerdok in de Antwerpse haven mogelijk te maken.

Het Europees Hof van Justitie vindt dat de natuurcompensatieplannen rond het Antwerpse havencomplex op de linker Scheldeoever niet overeenstemmen met de Europese Habitat- en Vogelrichtlijn.

De Vlaamse regering en het Antwerpse havenbestuur zijn vastbesloten op de linkeroever een tweede getijdendok voor containerbehandeling aan te leggen. Pal op de plaats waar nu het Scheldedorp Doel ligt en iets ten noorden van het Deurganckdok, het eerste getijdendok voor containers.

De Vlaamse overheid wou dit realiseren via een ruimtelijk uitvoeringsplan. Waarbij de verdere havenontwikkeling van het linkeroevergebied werd afgebakend.

Een van de onderdelen was het vastleggen van uitgebreide natuurcompensaties voor de havenuitbreiding. Het Europese Hof heeft nu laten weten dat de manier waarop de Vlaamse regering dat heeft aangepakt, niet te verzoenen is met de Europese regels.

Het Hof deed uitspraak op vraag van de Raad van State in ons land. Die had in november vorig jaar het uitvoeringsplan al gedeeltelijk geschorst. Die beslissing kwam er nadat de actiegroep Doel 2020 gevraagd had het plan voor het linkeroevergebied te vernietigen. Steen des aanstoots voor de actiegroep was de schrapping van een van de natuurgebieden op de Linkerscheldeoever. De actiegroep argumenteerde dat de juiste procedure niet is gevolgd. Het Europees Hof vindt dat nu ook. Doel 2020 wijst erop dat er nog een rist voorstellen tot natuurcompensaties hetzelfde mankement vertoont.

‘Genadeslag’

De actiegroep Doel 2020 bestempelt de uitspraak van het Europees Hof als de ‘genadeslag’ voor het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP). Omdat na de Europese beslissing de kans op een vernietiging van het plan door de Raad van State zeer groot is geworden. Ze drong er gisteren dan ook meteen op aan dat de hele procedure en al de werken die al op gang zijn gekomen, onmiddellijk worden stilgelegd.

Doel 2020 is overigens niet de enige die een klacht heeft ingediend bij de Raad van State tegen het plan.

Ook de schrapping van het dorp Doel en enkele poldergehuchten wordt gecontesteerd. Eind maart adviseerde de auditeur van de Raad van State een ander onderdeel van het uitvoeringsplan terug naar af te sturen. De auditeur vindt het niet kunnen dat gehuchten worden geschrapt zonder dat de bewoners daarover te horen.

De Vlaamse regering heeft overigens de beslissing van het Europees Hof niet afgewacht om het geweer van schouder te veranderen. Eind vorige week gaf ze groen licht om voor het Saeftinghedok een beroep te doen op het zogenaamde complexe projecten-decreet. Het grote principe van dit decreet is dat voor een groot infrastructuurproject in samenspraak met alle betrokken partijen bekeken wordt op welke manier het gerealiseerd kan worden. Waarbij naast de bestaande plannen ook alternatieve pistes onderzocht moeten worden.

In de praktijk betekent het dat de betrokken gemeentebesturen maar ook belangenorganisaties zoals de Boerenbond en zelfs actiegroepen zoals Doel 2020 betrokken worden bij de voorbereiding van zo’n complex project. De gemeente Beveren, op wier grondgebied het havencomplex op de linkeroever ligt, was overigens een van de indieners van een klacht bij de Raad van State tegen het GRUP van de Vlaamse regering voor de verdere havenuitbouw in het linkeroevergebied.

De Vlaamse regering heeft de beslissing van het Europees Hof niet afgewacht om het geweer van schouder te veranderen

Sport
 1. Ervaringsdeskundige Kevin Mirallas: “Griekenland is sterker geworden”
 2. Commotie over grid girls in Australië
 3. Bloemen voor Pichon in ochtendrit Internationale Wielerweek
 4. Lampaert ontbreekt in Record Bank E3 Harelbeke
 5. Standard niet blij: fans niet welkom bij oefenmatch
 6. Pieter Timmers ondanks longproblemen mee naar stage op Tenerife
 7. Shorttrackers Danneel en Pétré in Europa Cup-finale Hasselt
 8. "F1-team Stoffel Vandoorne heeft een ‘Houdini-act’ nodig"
 9. Video Uit de kluiten gewassen leguaan zorgt voor oponthoud op de courts in Miami...
 10. Perfecte cijfers in NBA: Russell Westbrook mist geen enkele poging
 11. Verenigde Staten winnen World Baseball Classic
 12. Brussels dient rode lantaarn Luik tiende nederlaag op rij toe
 13. Sam Van Rossom plaatst zich met Valencia voor finale van EuroCup
 14. Thomas Pieters wint vlot eerste groepswedstrijd op World Golf Championships Match Play
 15. Yanina Wickmayer sneuvelt meteen in Miami
 16. UEFA wil transfersysteem veranderen om spankracht tussen clubs te verhogen
 17. Spanje, Duitsland, Engeland en Italië krijgen elk vier tickets voor groepsfase Champions League
 18. Chinese delegatie vertrekt voortijdig tijdens onderhandelingen over overname OHL
 19. Valverde bijt van zich af: “Wij weten dat we wonnen op een eerlijke manier”
 20. Turner Dennis Goossens plaatst zich in Qatar voor finale aan de ringen