Dit wordt de eerste ‘vegetarische stad’ van Italië
Tomaten te koop op een lokale markt in Turijn, Italië. Foto: AFP

Een van de prioriteiten van de nieuwe burgemeester van Turijn is de promotie van vegetarische - en zelfs veganistische - levenswijzen. ‘Fundamenteel belangrijk voor de bescherming van het milieu, de volksgezondheid en het dierenwelzijn’, vindt ze.

Vlees bekleedt al generaties lang een centrale plaats in de eetcultuur van Noord-Italië: van vitello tonnato tot rundsvlees gemarineerd in rode wijn. Maar Chiara Appendino, de nieuwe burgemeester van Turijn en lid van de Vijfsterrenbeweging, wil daar verandering in brengen.

Leren leven zonder vlees - en zelfs zonder melkproducten - is volgens Appendino ‘fundamenteel belangrijk’ voor de bescherming van het milieu, voor de volksgezondheid en voor het dierenwelzijn. Ze bombardeerde de promotie van vegetarisch leven tot een prioriteit in haar bestuur.

Een specifieke strategie lijkt de kersverse burgemeester nog niet te hebben, maar verwacht wordt dat in Turijnse scholen binnenkort educatieve projecten zullen worden opgezet die kinderen leren over dierenwelzijn en gezonde voeding.

Vleesindustrie

Op Twitter werd de anti-vlees-boodschap van Appendino met de nodige scepsis ontvangen, vooral vanwege Italianen die vrezen voor overdreven betutteling door de overheid. ‘Als je in Turijn niet luistert naar de burgemeester, moet je zonder eten naar bed’, tweette iemand.

Bovendien vrezen velen voor de toekomst van de vleesindustrie, een belangrijke sector in Noord-Italië. De nieuwe schepen voor Milieu, Stefania Giannuzzi, zelf al twintig jaar vegetariër, liet alvast verstaan dat de boodschap van de burgemeester geen bedreiging vormt voor ‘de mensen die jarenlang gewerkt hebben om de traditie van vlees en wijn in de regio op te bouwen’.