Dinsdag kan zonnigste dag van het jaar worden
Foto: jaco klamer/Hollandse Hoogte

Als er vandaag/dinsdag, zoals verwacht, geen wolkje aan de hemel te bespeuren zal zijn, dan wordt 19 juli de warmste dag van het jaar. “Van zonsopgang om 5.52 uur tot zonsondergang om 21.45 uur zal de zon dan non-stop geschenen hebben”, zegt Robby Plattiau, assistent-klimatologie bij het KMI. “Dat betekent dus dat bijna 16 uur zonneschijn. Maandag is tot nu toe nog de zonnigste dag van het jaar, met toen goed 13 uur zon in Ukkel.”

Dinsdag is alvast de eerste tropische dag van het jaar: om 16.10 uur werd in Ukkel 30,1 graden gemeten. Dat meldt weerman David Dehenauw.

Plattiau merkt wel op dat het daarbij gaat om de metingen in Ukkel. Elders in het land bestaat de kans dat de zon even achter de wolken verdwijnt.

Dat de zon bijna 16 uur op een dag schijnt, noemt Plattiau “uitzonderlijk”. “Dat kan enkel van ongeveer midden juni tot midden juli. De dagen korten nu weer in, dus dit jaar is meer zonneschijn alvast niet mogelijk.”

Woensdag krijgen we nog een tropische dag, zegt Dehenauw. “Daarna wordt het minder heet met maxima rond 24 graden in het centrum van het land”, aldus de weerman.