Ook bij ons geregeld incidenten met niet-begeleide minderjarigen
Foto: rr

Ook in België vinden geregeld incidenten plaats met niet-begeleide minderjarigen. “Een vechtpartij met messen in een opvangcentrum is niet uitzonderlijk. Gelukkig vallen daarbij doorgaans niet zoveel slachtoffers en de incidenten worden ook niet aan de grote klok gehangen. We houden geen informatie achter, maar communiceren als er vragen worden gesteld”, zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken dinsdag in de Kamercommissie na vragen van Wouter De Vriendt (Groen), Monica De Coninck (sp.a) en Nahima Lanjri (CD&V).

Bij een aanval met een bijl en messen op een trein in Würzburg, in de Duitse deelstaat Beieren, zijn maandag vier zwaargewonden gevallen. De dader, die werd doodgeschoten door de politie, was een 17-jarige Afghaan, die als niet-begeleide minderjarige vluchteling naar Duitsland zou zijn gekomen.

In België werden de afgelopen drie maanden 36 minderjarige vluchtelingen om disciplinaire redenen overgeplaatst, wat betekent dat ze zich ernstig hebben misdragen.

“Duitsland werkt met heel grote collectieve centra, waar vaak duizenden personen samen zitten”, aldus Francken. “De aanpak in België is helemaal anders, kleinschaliger. Qua begeleiding van minderjarigen staan wij aan de top.”

Ook bij ons geregeld incidenten met niet-begeleide minderjarigen
Theo Francken. Foto: Photo News

Francken kreeg dinsdag in de Kamer verschillende bezorgde vragen over de overplaatsingen van minderjarigen, die in sommige gevallen over de taalgrens heen gebeuren. Door het dalend aantal asielzoekers sluiten immers verschillende centra, waardoor de jongeren worden verdeeld over de centra die open blijven. Een verandering van school is daarbij vaak onvermijdelijk.

“Idealiter wordt er niet overgeplaatst en als het dan toch gebeurt, niet naar een ander taalgebied”, zei Nahima Lanjri. “Het gaat vaak om getraumatiseerde jongeren”, bracht Wouter De Vriendt in herinnering.

Op dit moment worden er 276 niet-begeleide minderjarigen opgevangen in centra die zullen worden gesloten, gaf Francken aan. “Fedasil streeft er altijd naar om zoveel mogelijk overplaatsingen te vermijden tijdens het schooljaar, om de continuïteit van onderwijs te garanderen.” Behoudens disciplinaire overplaatsingen is er ook nog nooit een jongere tegen zijn of haar wil over de taalgrens heen getransfereerd, verzekerde de staatssecretaris.

Onder meer om overplaatsingen tijdens het schooljaar te vermijden, werd beslist om de opvang in Dendermonde langer open te houden. “Ik ben niet te fier om toe te geven dat er bijgestuurd is. De hele opvangcrisis is met vallen en opstaan verlopen”, besloot Francken.