De Grote Melania en Donald Trump Show
Foto: AFP
Rudy Giuliani, de voormalige burgemeester van New York, hield maandagavond op de Republikeinse partijconventie in Cleveland een virulente toespraak voor Donald Trump.

Giuliani haalde werkelijk alles uit de kast, om het publiek ervan te overtuigen dat het gedaan moest zijn met de ‘leugens en de desinformatie’ over zijn decenniaoude vriend en weldoener, Donald Trump, een New Yorker zoals hijzelf. ‘Hij is een fatsoenlijke man, en hij wordt een geweldige president. Trump heeft een goed hart. Bij vele gelegenheden doneerde hij, anoniem. Hij vroeg me altijd om niet bekend te maken dat de donatie van hem kwam. Ik verbreek vandaag die afspraak, zodat jullie weten wat een groot hart hij heeft!’

Giuliani oogstte, na een dag van talloze opeenvolgende toespraken van veelal onbekende Republikeinen – liefst van al met een kleurtje - een daverend applaus. Het bleek maar een opwarmertje voor de Grote Melania en Donald Trump Show.

Normaal gesproken komt de presidentskandidaat pas op de laatste avond de conventie toespreken. Maakte Donald Trump een uitzondering, na de luidruchtige uitingen van protest door dissidente delegates, eerder die dag? Had hij het gevoel dat het weer snel over hem moest gaan? Donald Trump – die normaal gezien enkel zichzelf aankondigt, zoals zijn campagneteam lachend zegt – beklom het podium in de Quicken Loans Arena om zijn vrouw Melania aan het publiek voor te stellen.

Een zachter gezicht: de 'trophy wife'

Trump verscheen eerst alleen en riep dan zijn vrouw, op de luide beat van ‘We are the champions’. Hij hield het heel kort, en liet alle eer aan Melania. Die hield een strak geregisseerde toespraak, waarin alle ingrediënten aan bod kwamen. Respect voor de veteranen. Een pleidooi voor hard werken, en hoever je inzet je kan brengen. Melania, een immigrante uit Slovenië, en gehuld in een sneeuwwitte jurk en op duizelingwekkend hoge stiletto’s, roemde haar ‘mooie geboorteland, dat mooi was totdat het communistisch werd’. Applaus.

Melania schoof haar geliefde man – van wie ze al 18 jaar weet hoezeer hij van Amerika houdt en hoe patriottisch hij is – naar voor als een man die door zijn staat van dienst vanzelfsprekend een geboren leider is. ‘Hij geeft nooit op. Als je iemand wil die voor je vecht, dan is hij jullie man. Hij is een fantastische leider, en nu zal hij voor jullie gaan werken.’ De zaal ontplofte haast van enthousiasme. Op dezelfde tonen van ‘We are the champions’ verliet het kandidaat-presidentspaar van de Grand Old Party opnieuw de arena.

Het campagneteam van Donald Trump is vastberaden om op deze conventie een ander gezicht van de New Yorkse miljonair naar voor te schuiven. Een zachter gezicht. Een gezicht van mededogen, een man overdonderd door de vraag van het volk om te leiden.

Kan Melania, een voormalig model dat al te snel als ‘trophy wife’ werd weggezet, Donald Trumps troef worden in de campagne?