Bart Swings is net op tijd hersteld van heupblessure voor EK skeeleren
Foto: AFP

Geheel hersteld van een hinderlijke heupblessure begint Bart Swings zondag aan de Europese kampioenschappen skeeleren in het Nederlandse Heerde. Een testwedstrijd is vorige week naar behoren verlopen.

“Tot twee keer toe is Bart met de fiets gevallen”, zegt coach Jelle Spruyt. “Daardoor heeft hij drie weken niet kunnen trainen. Tegelijkertijd moest hij examens afleggen. Nu kan ik wel zeggen dat hij weer topfit is.”

Swings bivakkeert al bijna een week in Heerde, waar de wedstrijden op piste en weg worden gehouden. Een week geleden maakte hij met een tweede plaats tijdens een marathon in ‘t Harde zijn rentree na de valpartijen met de fiets, waarbij hij een slijmbeursontsteking opliep. Als gevolg van die blessure had hij internationale koersen in Dijon en Ostrava moeten afzeggen.

Door zijn aanwezigheid is de 25-jarige skater onmiddellijk favoriet voor een aantal titels. Tegenstanders zijn Nederlanders, die het afgelopen jaar op het EK in Oostenrijk povere resultaten haalden, en skeelergrootmachten als Frankrijk (met de gebroeders Edwin en Elton De Souza) en Italië (met Fabio Francolini).¿

Swings’ voornaamste opponent, de Fransman Alexis Contin, kondigde aan niet te zullen starten, omdat hij sinds kort deel uitmaakt van de schaatsploeg van Sven Kramer, waar het zomerse inline in wedstrijdverband wordt afgeraden. Maar de Fransen hebben Contin toch op de deelnemerslijst geplaatst. Waarschijnlijk verschijnt hij alleen op de afsluitende marathon in Steenwijk aan de start. Daar is het lastige parkoers voor het EK extra geasfalteerd.

Met Swings, maar zeker ook met toppers als Sandrine Tas en Stien Vanhoutte, hebben de Belgische skaters in Europa een goede repuatie. In 2016 verzamelde de de Belgische EK-delegatie acht keer goud, acht keer zilver en zeven keer brons. Alleen Frankrijk en Italië waren succesvoller.

Ter voorbereiding heeft de Belgische ploeg enkele trainingen afgewerkt in Oostende, waar exact dezelfde Vesmaco-piste ligt als in Heerde. Vanaf donderdag verblijft de selectie van bondscoach Suzanne van Praet in Nederland. De CEC (Comité Européen de Course) heeft lang moeten wachten voordat duidelijk werd dat de Nederlanders het toernooi wilden organiseren. Volgend jaar is er geen probleem. Oostende is dan gastheer.