“Minstens 11 positieve dopingtests verdoezeld in Russisch voetbal”
De Russische minister van Sport Vitaly Mutko Foto: AP

De Wereldvoetbalbond (FIFA) zal “gepaste stappen” ondernemen zodra het meer informatie heeft verkregen van het Wereldantidopingagentschap (WADA), dat maandag een rapport publiceerde over een door de staat gesteund dopingnetwerk in Rusland. Daarbij is ook de Russische voetbalwereld betrokken.

WADA verzocht maandag de Ethische Commissie van de FIFA de voetbalgerelateerde beschuldigingen in het McLaren-rapport te onderzoeken. Ook de rol van de Russische minister van Sport Vitaly Mutko dient belicht te worden. Volgens WADA was Mutko “actief in het systeem”.

De 57-jarige Mutko zetelt als voorzitter van de Russische voetbalbond in de FIFA Council, het nieuwe Uitvoerend Comité van de Wereldvoetbalbond. Verder is Mutko het hoofd van het organisatiecomité van het WK 2018, dat in Rusland doorgaat.

Volgens het McLaren-rapport werden tussen 2012 en 2015 bij minstens 11 voetballers positieve dopingtests verdoezeld. Zeker één voetballer uit het buitenland werd de hand boven het hoofd gehouden, bij die zaak zou Mutko rechtstreeks betrokken zijn geweest.

De Wereldvoetbalbond zal het WADA nu meer details vragen over de specifieke dopinggevallen in het Russische voetbal. “Zodra de FIFA deze informatie van het WADA ontvangt, zullen de gepaste stappen ondernomen worden”, aldus een woordvoerder.