Terreurgroep IS heeft de aanval van een jonge Afghaanse asielzoeker op treinreizigers in Duitsland opgeëist. Dat stelt het persagentschap Amaq, dat beschouwd wordt als de spreekbuis van Islamitische Staat. Er is ook een video vrijgegeven.

De feiten speelden zich af in Heidingsfeld (Würzburg), dichtbij Frankfurt, in het zuiden van Duitsland. Volgens ooggetuigen ging de man nietsvermoedende passagiers van een trein te lijf met een bijl en een mes. De dader, die werd doodgeschoten door de politie nadat hij op de vlucht was geslagen, was een 17-jarige Afghaan, die twee jaar geleden als niet-begeleide minderjarige naar Duitsland is gekomen.

De tiener verwondde bij zijn aanval vier mensen uit Hong Kong. Het zou gaan om een 62-jarige man, zijn 58-jarige vrouw, hun 27-jarige dochter en haar 31-jarige vriend. Ook een vijfde persoon raakte gewond. Twee van de slachtoffers zijn in kritieke toestand. Volgens getuigen riep de dader 'Allah akbar'. Een buurtbewoner omschreef de treinwagon waar de aanval plaatsvond als een bloedbad.

Opeising

Al gauw is de aanslag door terreurgroep IS opgeëist. 'De dader van de steekpartij in Duitsland was een strijder van Islamitische Staat en beantwoordde de oproep om landen die tegen IS strijden als doelwit te nemen', klinkt het in de mededeling. De terreurgroep verspreidde ook een video waarin een jongeman die met een klein mes zwaait zegt dat hij een IS-strijder is en een zelfmoordmissie gaat uitvoeren. Met zijn mes gaat hij ongelovigen doden als wraak op alle doden in moslimlanden. IS noemt de aanvaller Muhammad Riyad. Het is niet duidelijk of de man in de video ook effectief de dader van de steekpartij is.

Motieven 

Of de opeising van IS ook betekent dat de dader echt banden had met de terreurgroep zal uit het onderzoek moeten blijken. Minister van Binnenlandse Zaken van Beieren Joachim Herrmann sluit terroristische motieven van de dader niet uit, maar ziet nog geen aanwijzingen voor een rechtstreekse link met jihadistische netwerken.

Bij een huiszoeking in de kamer van de tiener in Ochsenfurt werd volgens de minister een zelfgemaakte vlag van terreurorganisatie Islamitische Staat gevonden. Maar hij benadrukt dat het nog te vroeg is om te zeggen dat de tiener lid van een terreurorganisatie was of onlangs zelf geradicaliseerd is. Een tekst die bij de huiszoeking is gevonden wijst eerder op dat laatste.

De jonge asielzoeker verbleef sinds twee weken bij een pleeggezin nadat hij in een vluchtelingencentrum had gezeten. In maart had hij asiel aangevraagd. Mensen die de voorbije maanden met hem in contact kwamen, omschrijven hem als een rustige en kalme jongen. Ze kunnen zijn acties niet vatten.

Intern onderzoek

Minister Hermann zei ook dat het 'goed en correct' was dat de politie de jongeman neerschoot na de aanval, omdat het niet duidelijk was of hij na de aanval in de trein nog andere verschrikkelijke daden wilde uitvoeren.

De politie heeft intussen aangekondigd dat er een intern onderzoek wordt opgestart, waarbij zal worden nagegaan of het wel gerechtvaardigd was om de verdachte dood te schieten. Renate Künast, een van de politieke leiders van Die Grünen, had al kritiek geuit op de politieactie. Ze stelt dat de politie de dader had moeten arresteren in plaats van ombrengen.

Lone wolf

Experts beschouwen de aanval als de eerste 'lone wolf'-aanval door een asielzoeker op Duits grondgebied. De zaak kan ook de politie druk op de Duitse bondskanselier Angela Merkel verhogen die het voorbije jaar honderdduizenden asielzoekers in Duitsland verwelkomde. Een leider van derechts-nationalistische partij AfD zei dat Merkel aan de basis ligt van een gevaarlijke veiligheidssituatie.

Twee maanden geleden was er al een soortgelijke aanval op een trein in Grafing, in de buurt van München. Een 27-jarige man doodde toen een 56-jarige passagier met een mes, drie anderen raakten zwaargewond. De dader werd opgenomen in een psychiatrische kliniek.