'Lessen trekken uit Europese falen'
Foto: Ine Roox
Deze week vindt in Cleveland de Republikeinse Conventie plaats, waarop Donald Trump zal uitgeroepen worden als officiële presidentskandidaat voor de partij. Onze correspondente ter plaatse, Ine Roox, snuift de sfeer voor ons op.

Met nog vier maanden tot de presidentsverkiezingen van 8 november is de toon nu al zeer scherp. Maandagochtend, op de eerste dag van de conventie, kwam Newt Gingrich langs bij Morning Joe, de ochtendlijke talkshow van MSNBC. De voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, die smekend over het scherm van Fox News heeft gekropen om toch maar Donald Trumps vicepresident te mogen worden, kwam daar uitleggen dat hij ‘zero procent’ teleurstelling voelt nu Mike Pence, de gouverneur van Indiana, de running mate is van ‘The Donald’.

‘Zero procent’ teleurgesteld? Newt Gingrich zei nochtans zijn contract op als commentator van Fox, enkel om op hetzelfde ticket als Trump te komen. Hij denkt wel dat Mike Pence meer kiezers (lees: oerconservatieve christenen) kan aantrekken als kandidaat-vicepresident, dan hij ooit had kunnen doen. Gingrich, die onlangs Hillary Clinton nog ‘van een hoop leugens’ beschuldigde, trok maandag de kaart immigratie. Hij vindt dat immigranten stuk voor stuk grondig gescreend moeten worden, om een drama als in Nice te voorkomen. ‘Dat moet nu eenmaal zo. IS stuurt mensen uit om overal toe te slaan. We moeten het voorbeeld van Israël volgen, én tegelijk lessen trekken uit het Europese falen om te voorkomen dat Amerika, net als Europa, op de rand van een burgeroorlog komt te staan.’

Niet enkel Gingrich denkt zo over Europa. ’s Ochtends op de tram kijkt een moeder met haar twaalfjarige, praatgrage zoon die minutenlang alle highlights van Cleveland opsomt, me vol medelijden aan als ze hoort waar ik vandaan kom. Haar zoontje heeft dan weer gehoord dat de veiligheidsmaatregelen in Europa nu bij-zon-der strikt zijn en dat haast niemand zich nog buiten durft te wagen.

Het is maandag, de eerste conventiedag. Een dag eerder zijn in Baton Rouge opnieuw drie politieagenten doodgeschoten. In Cleveland zijn betonnen wegversperringen opgeworpen, en de straten van het centrum liggen er vrij verlaten bij. Iedereen die er niet echt hoeft te zijn – meer dan duizend delegates, en hordes journalisten – mijdt het centrum. Een zwaarbewapende agent stapt op de tram, samen met zijn snuffelende politiehond.