Ontdek de beste kunstlocaties bij jou in de buurt
Foto: rr
Na Pieter Paul de kunstenaar is er nu ook Pieter Paul de app. De toepassing voor iPhone en Android-telefoons gidst je door de wereld van de beeldende kunst op basis van geolocatie. Ten minste: als je in of rond Gent woont.

De bedoeling van Pieter Paul is dat de app je een kaart toont met alle relevante kunstlocaties bij jou in de buurt. Op het moment van schrijven was daar echter nog geen sprake van. ‘In onze buurt’ betekende in de praktijk twee kunstcollecties in Brussel en één galerij in Antwerpen. Bekende musea als het MAS, het Rubenshuis (!) of het Paleis voor Schone Kunsten waren in geen velden of wegen te bespeuren, laat staan de onbekende pareltjes in mijn onmiddellijke omgeving.

In Gent, thuisbasis van ontwikkelaar Curartor, is de situatie gelukkig al wat beter met een zevental kunstlocaties, maar over het algemeen kunnen we rustig stellen dat de Pieter Paul-app veel te vroeg in de stores is gezet. In de huidige vorm is het vooral een tool die curatoren van andere musea, galerijen en privécollecties laat zien waar de applicatie voor staat: een betaalbaar digitaal platform om de online aanwezigheid te verhogen, zonder dat ze zelf een volledig nieuwe app hoeven te ontwikkelen.

Als gewone kunstliefhebber heb je dus nog (te) weinig aan Pieter Paul, maar de mogelijkheden zijn veelbelovend. Bij de opgenomen kunstlocaties krijg je meteen alle praktische informatie voorgeschoteld, zoals de openingsuren, een overzicht van de huidige en komende evenementen, en een ‘sneak peek’ van de lopende tentoonstelling. Bovendien kan je ter plekke elk tentoongesteld werk scannen, door er je smartphonecamera op te richten. Er verschijnt dan prompt een woordje uitleg over het desbetreffende kunstwerk, aangeleverd door de curator. Kortom, wordt hopelijk snel vervolgd met een heleboel bijkomende kunstlocaties

De Pieter Paul-app is gratis beschikbaar voor iOS en Android.