Tax-on-web daags voor deadline getroffen door cyberaanval
Foto: Photo News

De FOD Financiën was dinsdagvoormiddag - een dag voor de deadline voor het indienen van de elektronische belastingaangifte - het slachtoffer van een cyberaanval. Van 10.15 tot 10.45 uur lag Tax-on-web volledig plat en nadien waren er tot 12.30 uur nog vertragingen.

‘De FOD Financiën is deze morgen, rond 10.15 uur, getroffen door een cyberaanval. Het beveiligingsplatform dat naar aanleiding van de recente cyberaanval werd voorzien, trad in werking. Om 12.30 uur was de toestand zowel intern als extern volledig hersteld’, zo meldt de federale overheidsdienst in een mededeling.

‘De uiterste inleverdatum van 13 juli voor de aangiften via Tax-on-web blijft behouden’, meldt de overheidsinstantie.

Op de sociale media klonken in de voormiddag her en der signalen dat Tax-on-web niet functioneerde. De Waalse radiozender Contact meldde dat de site gehackt was door het hackerscollectief Down-Sec. Dat bevestigde Down-Sec nadien via Twitter en Facebook: 'Het is tijd om op te staan en te weigeren belastingen opgelegd door de overheid maffia!'

'Het was dezelfde groep en het ging om dezelfde handelswijze', bevestigt de woordvoerder van Financiën, Francis Adyns. De belastingaangiftewebsite lag op 8 juni al eens urenlang plat na een aanval van Down-Sec. Ook toen creëerden de hackers massaal veel aanvragen, waardoor er een opstopping ontstond op de 'toegangswegen' naar de applicatie.

U hebt nog tijd tot middernacht woensdag 13 juli voor het indienen van uw belastingsaangifte via Tax-on-web.